Nytt hopp i fiskfabriken – matfisk istället för foder

När minkindustrin i Danmark kollapsade i höstas såg det ut att vara slutet för fiskfabriken i Ronehamn. Nu ser det lite ljusare ut. "Det är marknader som vi känner väl till sedan tidigare", säger Peter Sjöholm.

Foto: Malin Stenström

Ronehamn2021-02-15 08:21

I fiskfabriken i Ronehamn är det just nu full fart i maskineriet. Men när högssäsongen är över, i slutet av mars, kommer mer än hälften av de anställda att lämna fabriken. 

I slutet av december kom beskedet att fyra av fabrikens sex anställda sägs upp. Anledningen är att minkuppfödningen i Danmark helt lagts ner på grund av att ett muterat coronavirus upptäckts bland minkarna och som även smittat människor. Foderfisk till minkfarmerna var ett viktigt ben i verksamheten som i ett slag helt försvann. De senaste åren har fabrikens omsättning legat runt 20 miljoner kronor, och den försvunna foderfiskmarknaden innebär uppskattningsvis ett inkomsttapp på minst 7-8 miljoner.

– Nu går så mycket som möjligt till konsumtion istället. Det som inte duger till konsumtion blir fiskmjöl, säger Roland Nilsson, skiftesbas i fabriken.

Skarpsill och strömming är det som landas för infrysning i fabriken. Fångsten skickas sedan vidare till Västervik för förädling.

– Förra veckan frös vi in cirka 200 ton och den här veckan blir det nog ungefär detsamma, det är bra.

Dagens fångst är omhändertagen. Roland Nilsson, Mattis Nilsson och Lars Knutas utgör halva fabriksstyrkan, men bara en av dem blir kvar när konsumtionsfisket är över för den här säsongen.

– De är erbjudna säsongsjobb och har jobbet kvar i höst, om de vill, säger Roland Nilsson.

Antalet anställda har varit sex personer sedan starten 2003 och naturligtvis är det tråkigt att fyra av sex inte längre har sina fasta anställningar kvar, men Roland Nilsson är ändå glad att verksamheten åtminstone inte läggs ner.

– När beskedet om minkarna kom var det först nedläggning som gällde. Men sedan har man tagit beslut att göra ett försök med att satsa mer på konsumtionsfiske. Meningen är att både fabriken och yrkesfiskarna ska få mer betalt för det man producerar, även om det blir mindre kvantiteter än tidigare, säger Roland Nilsson.

Både Mattis Nilsson och Lars Knutas tycker att det känns bra att fabriken byter fokus från foderfisk till konsumtionsfisk.

– Det känns roligare med mer kvalitativ fisk, fisk som ska bli mat till människor, säger Lars Knutas.

Peter Sjöholm är vd för Sweden Pelagic Gotland AB (tidigare Scandic Pelagic Gotland AB), som driver fabriken i Ronehamn. Han tror att en ökad mängd konsumtionsfisk kan täcka ungefär en tredjedel av foderfisktappet.

– När vi byggde anläggningen producerade vi mycket större andel till konsumtion, så vi har redan ganska bra bearbetning av konsumtionsmarknaden.

Marknaden finns framför allt inom konservindustrin österut.

– Mycket går till Lettland, men även till Moldavien och Polen. Det är marknader som vi känner väl till sedan tidigare, säger Peter Sjöholm.

Även om produktionen skulle öka så ser inte Peter Sjöholm att man kommer att kunna gå tillbaka med full bemanning året runt. Tidigare har man kunnat fiska större del av året, men säsongen för konsumtionsfiske är kortare, oktober till mars.

– Två personer blir helårsanställda, vi måste bibehålla en grundkompetens och vi kommer även att lossa en del fisk även andra tider på året, men då som färsk fisk.

Den närmaste månaden kommer även ett nytt isverk att ersätta det gamla.

– Det är också ett led i att säkerställa att kvaliteten håller för konsumtion.

Fiskfabriken i Ronehamn

Fabriken drivs av Sweden Pelagic Gotland AB sedan 2003. Bolaget hette tidigare Scandic Pelagic Gotland AB, men har nyligen bytt namn sedan de danska delägarna köpts ut.

Fabriken har sex helårsanställda och en nettoomsättning på cirka 20 miljoner kronor per år. Fyra anställda har dock sagts upp och kommer att sluta under våren. 

2019 var omsättningen 19,3 miljoner kronor och företaget gjorde ett positivt resultat på drygt 600 000 kronor, vilket var det bästa årsresultatet sedan 2015.

Karta: Ronehamn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!