I år kräver Valmyndigheten att Sveriges kommuner ska tillhandahålla en så kallad ambulerande röstmottagning. Det innebär det att två personer, utsedda av valnämnden på Gotland, kommer att åka runt och ta emot röster av de som inte själva kan ta sig till en vallokal. Den som vill utnyttja tjänsten får kontakta regionen och bestämma tid och dag. Men vem som helst kan inte beställa hemkörningen.
– Det krävs att man på grund av ålder, sjukdom eller annat handikapp inte kan ta sig till en vallokal själv, säger Jenny Melin, valnämndens sekreterare.
Valnämnden har utsett sju personer på Gotland som kommer att åka ut för att ta emot röster. De åker två och två, och har med sig en bärbar vallokal. Den innehåller en skärm som går att sätta upp vid till exempel en säng eller ett bord, och en låda med fack där alla röstsedlar finns med. Rösterna behandlas sedan som förtidsröster. De sorteras efter valdistrikt och levereras till vallokalerna på valdagen den 9 september.
– Det är många som sitter i sina hem och inte har någon som kan hjälpa dem att rösta, och då är det bra att den här möjligheten finns, säger Jenny Molin.
Tjänsten är inte helt ny. Tidigare hette den kommunalt bud, och skillnaden mot den tidigare lösningen är bland annat att processen mer liknar den vid förtidsröstning, och den utrustning som tjänstemännen har med sig. Det är relativt få som använt sig av den tidigare tjänsten.
– Vi har inte haft någon jätterusning tidigare. I valet 2014 hade vi åtta personer som utnyttjade tjänsten.