I fredags kväll kom M/S Drotten till Visby från Nynäshamn för första turen direkt till Rostock. Färjan har plats för 1 500 passagerare men ombord fanns 106 resenärer, många lyriska över att det fanns bäddade hytter och en möjlighet att slippa köra bil genom södra Sverige och Danmark för att nå Europa.
– Vi bor i London, men har en gård i När. Förhoppningsvis blir det enklare för oss att resa, säger Karin och Freja Beaver, först i bilfiltret i Visby hamn.
Andreas Braun flyttade från Tyskland till Ganthem för drygt 20 år sedan, men pendlar ofta tillbaka.
– Som en dröm att kunna ta sig med båt mellan Gotland och Tyskland, säger han i incheckningen i färjeterminalen.
En halvtimme försenade påbörjade kapten Nils Kapus med drygt 40 mans besättning den 14 timmar långa sjöresan strax efter klockan 23.00. Vid informationen ombord bildades en mindre kö för att hämta ut hyttnycklar. Bäddade sängar med kuddar, täcken och lakan är en nyhet ombord, jämfört med när fartyget går i ordinarie Gotlandstrafik.
– Jättefina hytter och över förväntan, förr var det plastbritsar, säger Angelica Wiman och öppnar sin hytt.
Med hund och maken Magnus är hon på väg till norra Tyskland för att hälsa på släkt i ett par veckor.
– Det här är fantastiskt och något som man verkligen har väntat på. Att kunna lägga sig och sova, och få frukost på morgonen är inte dumt, säger hon innan hon släcker lampan.
Efter att ha sovit i sju timmar, halva restiden, skiner solen in genom hyttfönstret och det är dags för dusch och frukost.
– Good morning! Bitte früstück! Det är ett paket som kostar 79 kronor, förklarar pursern Ellinore Husell och hälsar varje gäst välkommen.
Skyltar med priser och utbud saknas ännu och äppel- och apelsinjuice serveras i vinglas. Ägg och bacon, yoghurt och mackor ingår, liksom te eller kaffe.
Än så länge saknas wifi för såväl personalen som resenärerna, något som tidvis gjorde det svårt att betala med kort under resan. En vilstolssalong byggs just nu om till bistro med bar, men är liksom en del annat ombord inte färdigt.
– Det viktiga för bolaget är transporterna, och trailers utan förare. Men till jul kommer många svenskar att vilja åka på våra julmarknader i Tyskland. Då måste det finnas kartor ombord och mycket mer och bättre information, säger Dieter Renninger som jobbar med transporter i Rostock och nu äter frukost tillsammans med sin fru.
Han får medhåll av Daniel Friese, fartygsintresserad passagerare från Düsseldorf som har planerat hela sin Gotlandssemester för att ta premiärturen hem till Tyskland.
– För mig känns det som ett experiment som de inte har marknadsfört så mycket.
Men han är nöjd med M/S Drotten, även om fartyget i stort fortfarande ser ut som när det går i Gotlandstrafiken.
– Den har allt som en färja ska ha, men det är inte något kryssningsfartyg – och det behövs ju inte, säger Daniel Friese.
Sedan en lots tagits ombord stävar fartyget in genom inseglingen till Ûberseehafen i den forna östtyska staden Rostock. Hamnområdet är främst avsett för att hantera stora mängder gods och in till centrum är det mer än en mil. Ett gotländskt par som valt att tura över dagen för att handla taxfree försvinner ner till bildäck, liksom Fredrik Arnell med familj.
– Vi har bott i Schweiz och är jätteglada, vi har väntat fem år på något motsvarande. Nu hoppas vi att linjen består, säger han.