Gotländsk ROT-ilska: "Botten är inte nådd ännu"

Sänkningen av ROT-avdraget har slagit hårt mot Gotland. Det säger Andreas Unger, ordförande för Företagarna Gotland, och uppmanar i en debattartikel regeringen att tänka om angående sänkningen.

Foto: Montage

ROTAVDRAG2017-01-16 15:40

Statistik från Skatteverket visar att sänkningen av ROT-avdraget inför 2016 medfört att antalet företag som genomför ROT-tjänster minskat månad för månad i Sverige. Under 2016 har 5 963 av dessa företag försvunnit i landet, och även på Gotland är statistiken dyster läsning. 11 procent av ROT-företagen på ön har försvunnit, och räknar man om det till heltidsjobb har 24 heltidsjobb försvunnit jämfört med 2015. Det motsvarar 20 procent av heltidsjobben inom ROT-företagen.

Antalet kunder som utnyttjar ROT-avdraget har även det sjunkit drastiskt sedan sänkningen från 50 till 30 procent. På Gotland utnyttjade 7 200 kunder avdraget 2015, men 2016 sjönk siffran till 5 878.

Enligt Andreas Unger, ordförande för Företagarna på Gotland, verkligheten dessutom värre än vad siffrorna visar.

– Det är många som bor i Stockholm men har hus på Gotland som man renoverar på vintern med hjälp av gotländska företag. Dessa finns inte med i statistiken, säger han.

I en debattartikel, som du kan läsa här, uppmanar Andreas Unger återigen regeringen att tänka om angående ROT-avdraget. Han tror att tappet annars kommer att bli ännu större.

– Botten är inte nådd ännu. Den här statistiken är sorglig läsning, och det är ju främst de små företagen som drabbas. Småsnickarna med bara ett fåtal anställda, det är ju de som levt på renoveringar av sommarstugor till exempel.

– Gotland behöver alla arbetstillfällen man kan få, och vartenda jobb som försvinner känns sorgligt. Jag hoppas regeringen inser sitt misstag.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!