Nya regler – så påverkas du

Från och med årsskiftet föreslås nya regler gälla för rotavdraget enligt regeringens budgetförslag för 2016.

rot-rätt. Dräneringsarbeten är något som man kan få rotavdrag för. Arkivfoto: Lillebi Eriksson

rot-rätt. Dräneringsarbeten är något som man kan få rotavdrag för. Arkivfoto: Lillebi Eriksson

Foto: Lillebi Eriksson

ROTAVDRAGET2015-09-30 08:00

Förslaget innebär en sänkning av ersättningen från 50 procent av arbetskostnaden till 30 procent, inklusive moms.

Maxbeloppet är i dag 50 000 kronor per år och person. Den nya procentsatsen innebär exempelvis att ett utfört arbete på 100 000 kronor ger ett avdrag med de nya reglerna på 30 000 kronor, att jämföra med tidigare regler, som innebär ett avdrag på 50 000 kronor. För att få rotavdrag, som gäller reparationer och underhåll, kan man anlita någon som är godkänd för F-skatt, anlita en privatperson eller så utförs arbetet som en förmån vilken arbetsgivaren betalar.

Efter att ha ringt till Skatteverket för ytterligare information ges rådet att tänka på att det här är ett förslag och att beslutet ännu inte är taget. Det betyder att det ännu inte kommit några regler om vad som riktigt gäller. Riksdagen ska först göra en omröstning.

Klart är dock att arbetet måste vara betalt och klart innan den 31 januari 2016 om man vill vara helt säker på att kunna använda sig av de tidigare reglerna, det vill säga få avdrag med 50 procent av arbetskostnaden.

Så vill man vara på den säkra sidan bör jobbet vara gjort, betalt och utföraren ska ha skickat in sin ansökan innan det datumet. På Skatteverkets hemsida finns en utförlig lista på vilka arbeten som ger rätt till rotavdrag. Där finns även ett skatteuträkningsprogram så att man enkelt i förväg kan se vad slutsumman kommer att hamna på.

Viktigt att tänka på är att du, bland annat, måste äga din egen bostad när arbetet utförs, du måste fylla minst 18 år under året och att rotarbetet inte får genomföras av någon närstående.

Kom även ihåg att avdraget är preliminärt och blir säkert fastställt först när deklarationen är klar.

Tänk på att...

den som gör jobbet måste ha bank-id eller e-legitimation för att kunna göra ansökan hos Skatteverket. Tidigare fanns möjligheten att få ersättningen på en avi vilket inte går längre och det är inte heller längre tillåtet att begära utbetalning via papper utan man måste använda e-tjänsten. Det ger, enligt Skatteverket, bland annat ger en bättre överblick över ärendena, utföraren får omedelbar hjälp att kontrollera summeringen, det finns inte risk att man glömmer att skriva under ansökan och det gör så att ärendet handläggs snabbare.

källa: skatteverket.se

Så funkar det:

På Skatteverkets hemsida finns en utförlig A till Ö-lista över vilka arbeten som är godkända eller inte.

Exempel på godkända och icke godkända rotarbeten är, för att välja några, ombyggnation och reparation av en altan. Det gäller inte för en uteplats med plattor på marken eller för bryggor. Inte heller om man anlägger en trädgård, uppfart, asfaltering eller en mur. Man kan inte heller utföra ett husarbete åt sina barn även om man äger bostaden, för reglerna anger att man måste själv bo i bostaden.

Rätt till rotavdrag får man exempelvis för installation av jord- och bergvärme, att sätta in en braskamin eller kakelugn, nedgrävning av bredband på den egna tomten, dränering, elarbeten, fasadtvätt, installation av infiltrationsanläggning, indragning av kommunalt vatten och avlopp i äldre bostadsbyggnad och att sätta upp solpaneler.

Tänk på att...

... den som gör jobbet måste ha bank-id eller e-legitimation för att kunna göra ansökan hos Skatteverket. Tidigare fanns möjligheten att få ersättningen på en avi vilket inte går längre och det är inte heller längre tillåtet att begära utbetalning via papper utan man måste använda e-tjänsten. Det ger, enligt Skatteverket, bland annat ger en bättre överblick över ärendena, utföraren får omedelbar hjälp att kontrollera summeringen, det finns inte risk att man glömmer att skriva under ansökan och det gör så att ärendet handläggs snabbare.

källa: skatteverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!