Nyårsdagen är den dagen på året som gotlänningarna beställer mest pizza. En tradition som, enligt en undersökning från hämtmatsappen Onlinepizza, gör att försäljningen går upp med mer än 150 procent.
– Efter klockan fyra på eftermiddagen brukar det smälla till, säger Ergin Tuga som driver pizzerian Los Panchos i Visby.
För att klara ruschen har extra personal kallats in och åtta personer jobbar för fullt för att förbereda inför gästerna som väntas på nyårsdagen.
Ost och skinka skärs upp och pizzadegen förbereds.
– Vi gör i ordning 800 degbullar i förväg, säger Ergin Tuga.
I fjol sålde de 700 pizzor på nyårsdagen och i år väntas minst lika många beställningar.
Onlinepizzas undersökning visar att Hawaii är den mest populära pizzan på Gotland och förutom de vanligaste pizzorna där även Versuvio och Capriccosa ingår så är det, enligt Ergin Tuga, många som beställer kebabpizza och kebabrullar.
– Många vill ha fett och bearnaisesås på sina pizzor på nyårsdagen och på kebabpizzorna gärna en blandning av stark sås och vitlökssås, säger han.
Inne i pizzerian står även en helt ny kebabrobot redo för ruschen.
Serkan Tuga är kebabansvarig och sätter igång roboten med ett knapptryck och perfekta kebabbitar ramlar ner på ett fat under roboten.
– Vi fick den för några dagar sedan roboten gör att jobbet går mycket snabbare, säger Ergin Tuga.
Ahmed Alwaha, som är personalchef och kock på Los Panchos, sprider ut lite mjöl på bakbordet, lägger sju pizzadegar ovanpå varandra och arbetar sedan ut dem till runda fina pizzabottnar. Han berättar att han kan göra tio pizzor samtidigt på detta sätt.
Och det gäller att vara effektiv för att undvika allt för långa väntetider när det är som flest beställningar samtidigt.
– Ibland kan väntetiden på nyårsdagen vara på upp till 1,5 eller 2 timmar, säger Ergin Tuga.
För att slippa vänta så länge tipsar han om att det bästa är om man ringer och beställer för då kan man få reda på när man kan komma och hämta sin pizza så att man slipper stå och vänta.
– Vi brukar ha fullt i ugnarna och en sån här hög med beställningar, säger Ergin Tuga och måttar en knapp decimeter med fingrarna.
Även på årets näst sista dag strömmar gästerna in i en strid ström, de flesta för att ta med sig pizzor hem.
– De har de absolut godaste pizzorna i stan. Min man vägrar att köpa pizza någon annanstans, säger Monica Nypelius Thomsson.