Rutebon skapar kortfilm om de förfalskade Trump-mynten

”Take a dump on Trump”- myntens skapare, deltidsgotlänningen Karl Fredrik Mattsson, ska göra en kortfilm om sitt konstprojekt efter att filmfesivalen i Austin Texas visat intresse.
– Jag avråder alla från att ge sig in i myntförfalskarbranschen.

"Mynt som budbärare visade sig vara väldigt effektivt", säger Karl Fredrik Mattsson om sitt konstprojekt.

"Mynt som budbärare visade sig vara väldigt effektivt", säger Karl Fredrik Mattsson om sitt konstprojekt.

Foto: Vilda Engström

Rute2024-10-28 04:20

– Det var i samband med att den där boken "Den ofrivilliga monarken" kom ut och kungen fyllde år som jag tog en bild och lade ut på sociala medier med kommentaren "Där bor han, vår horkarl till kung", säger Karl Fredrik Mattsson, deltidsboende i Rute.

undefined
Karl Fredrik Mattsson är kanske mest känd för de falska enkronorna som cirkulerade i landet i början av 2010-talet med budskapet "Vår horkarl till kung".

Han fick en idé om att prägla enkronor med texten "Vår horkarl till kung" som han sen planterade ut på olika ställen i landet hos personer i sitt nätverk. Personerna fick i uppdrag att kontakta lokala journalister och på det sättet fick han media att haka på. Det blev stor debatt som pågick länge. Konstnären var till en början okänd, men så småningom blev det känt att det var Karl Fredrik Mattsson som var skaparen av "horkarlsmynten". När sen Trump dök upp på arenan 2016 fick han en idé om att göra en liknande grej. 

– Det var ju ingen som trodde att han skulle vinna. Alla trodde ju att Hillary skulle vinna. Då tänkte jag att fasiken, det där kanske man skulle kunna göra nåt på och då kom jag på "Take a dump on Trump". Det var lagom långt för att få plats på myntet. 

undefined
Den nya kortfilmen om myntprojektet ska skickas till olika filmfestivaler runt om i världen med början i Austin Texas.

Han gick från tanke till handling och med hjälp av en hemlig mecenat kunde han förverkliga sin idé. Han präglade 22 mynt i Sverige, en process han beskriver som oerhört komplicerad. 

– Jag använde riktiga quarters som jag hade köpt på en bank i USA och tagit med mig hem. Man måste ha en metall som klarar oerhört högt tryck, en särskild maskin och en mall som bara några få företag i världen kan producera. När man väl präglat myntet ska det förnicklas, genom att man stoppar ner det i ett bad. 

– Det är skitkomplicerat. Jag avråder alla från att ge sig in i myntförfalskarbranschen. 

undefined
Sedan många år spenderar Karl Fredrik Mattsson stora delar av sin tid på 1700-talsgården i Rute.

När mynten var präglade och förnicklade bokade han en flygbiljett och åkte till USA. Han använde sig återigen av personer i sitt nätverk och personer i personernas nätverk för att få ut mynten. 

– Jag ville ge sken av att mynten dök upp över hela landet och jag ville ha stor spridning så jag åkte runt mellan olika städer. Jag träffade väldigt många människor, som jag frågade om de kände nån som ville sprida mynten. 

I USA var han tvungen att förlita sig på främlingar, vilket försvårade saker och ting en aning. Vissa mynt försvann, eftersom folk trodde att de skulle bli värdefulla längre fram, berättar han, men media hakade ändå på och skrev om de mystiska mynten ända fram till det som alla trodde inte skulle hända hände. 

– Trump gick ju och vann. Hela USA hamnade i chock och projektet liksom dog lite. Allting blev tryckt på paus. Folk slutade att svara på mina mejl. Det blev inte som jag trodde, vilket också är tjusningen med konceptuell konst. Att man inte själv vet hur det ska sluta. Eller om det slutar.

undefined
För ett par år sedan kom Karl Fredrik Mattssons "Den joggande rökaren", en bok som till stora delar utspelar sig på norra Gotland.

När han reste runt i USA dokumenterade han samtidigt hela resan, men han var också tvungen att hålla allting hemligt för att få den effekt han var ute efter. Dokumentationen har nu blivit stommen i hans kommande kortfilm med titeln: "The Unfinished Art Project" eftersom projektet aldrig avslutades. Nu ska de sista delarna spelas in i Råneå utanför Luleå.

– Vi ska fylla i de vita fläckarna som finns. Jag ska berätta om oron, paranoian och stressen som kommer med att man måste hålla allting hemligt. När jag berättar om projektet med mynten är det som att jag drömt allting. Som att det var en fantasi, men den här filmen gör att det blir verkligt, det här hände faktiskt. 

När filmen är färdig ska den skickas till filmfestivalen i Austin, Texas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!