De lämnade Stockholm för ett hus i Rute

Efter ett helt liv i Stockholm längtade de ut på landet. Felicia och Oscar har hyfsat befolkningssiffrorna för Rute.

Det här är den nya familjen i Rute. Oscar Morild och Felicia Almerén med barnen Ellis och Love. De såg till att bättre på inflyttningsstatistiken i Rute.

Det här är den nya familjen i Rute. Oscar Morild och Felicia Almerén med barnen Ellis och Love. De såg till att bättre på inflyttningsstatistiken i Rute.

Foto: Privat

Rute2020-02-21 07:03

Vid årsskiftet uppgick Gotlands befolkning till 59 686 personer, enligt siffror som SCB publicerade på torsdagen. Det är 437 fler än året före.

Fyra av dessa såg under hösten till att lämna lägenheten i Älvsjö för att fånga sin dröm om ett hus på landet: Felicia Almerén, Oscar Morild och deras två barn, Love, 3 och Ellis, 1,5.

– Först tänkte vi Nyköping, men nej, det kändes inte rätt, det var för mycket kompromiss. Jag sa "vi testar Gotland" fast vi inte har någon anknytning hit. Och så blev det, säger Felicia.

Den 26 augusti flyttade de in i det hyrda huset i Valleviken med utsikt över Östersjön.

Felicia och Oscar är båda ursprungligen från Täby och har varit ett par i drygt tio år. När barnen kom tog den stora vardagsstressen vid. Felicia arbetade som HR-konsult inom Stockholm stad, Oscar som ekonom och utan att de hann blinka lades dag till dag.

– Stress för att få Love till förskolan, stress vid hämtning, hem och laga mat och snart var det ny dag med samma rutiner, säger Oscar.

Kort sagt: De hade gjort Stockholm.

För närvarande hyr de ett hus i Valleviken medan det hus de köpt, det som tidigare huserade "Ewys museum", renoveras. 

Där skildrades det gotländska allmogelivet genom miniatyrhus och modeller, snart är det hem för en modern småbarnsfamilj. I mars flyttar de in där, förhoppningen är att få det helt färdigt till sommaren och att då också kunna hyra ut något av de sex andra små hus som ingår i fastigheten.

Oscar är föräldraledig och söker efter jobb, Felicia slutar inom kort på det jobb inom regionen hon fick i samband med flytten för att istället starta eget som coach inom livsstilsförändring. Passande att ta sig själva som exempel, kanhända.

Det har för Felicia varit lite kämpigt med busspendlandet till Visby, säger hon, men i övrigt upplever de att de faktiskt gått ner i varv. Och snart, som egen företagare, kan hon dessutom mestadels jobba hemifrån.

De har nära till naturen och Oscar, som en entusiastisk surfare, har nära till vågorna. Till våren hoppas de kunna börja odla i trädgården, odling är ett av Felicias intressen.

Äldste sonen går på förskola i Hellvi, den yngste är på väg att skolas in, närmaste affären finns i Lärbro så, jodå, det kan blir stress och logistiska utmaningar även på landsbygden, det är de medvetna om. Men än så länge har bytet av livsstil i högsta grad positiva förtecken.

Bara det att ingen springer till tunnebana och pendeltåg gör sitt till att dra ner pulsen.

Fanns det någon oro att så totalt byta livsstil?

– Tänk om de inte plogar vägen, tänkte jag, säger Felicia. Och vad händer om det blir strömavbrott, men det har vi faktiskt inte haft något. Och någon snö blev det ju inte så oron har hittills varit obefogad.

Att inte, som i Stockholm, vara anonyma är något de fortfarande försöker vänja sig vid. Mest har de sett dess positiva sidor:

– Grannarna kommer in och hjälper till utan att vi bett dem, de är helt fantastiska, säger Oscar.

Det är så klart en sensation att en ung barnfamilj slår sig ner i Rute?

– Ja, det var precis vad en av dem sade. "Ni fattar inte hur stort det här är för oss!".

Har ni landat i att ni nu faktiskt bor på Gotland?

– Ja, jag tror det. Vi var i Stockholm i julas och det kändes lite konstigt, faktiskt. Vi ville lika gärna vara här, då insåg vi att vi gjort rätt. Nu har vi dessutom sålt lägenheten i Älvsjö, säger Felicia.

Gotlands befolkning

1800: 31 291, 1850: 44 527, 1900: 52 781, 1950: 58 995, 2000: 57 313, 2015: 57 391, 2019: 59 686.

De vanligaste namnkombinationerna på Gotland är, enligt SCB, Christina Larsson och Karl Johansson.

Paret Almerén/Morild är yngre än de flesta inflyttarna till Gotland, de senaste 20 åren är 60- och -70-talisterna den största gruppen som valt ön som bostad. 1335 personer, närmare bestämt, räknat på förra mätningens siffror.

Befolkning socken för socken publiceras av SCB senare under våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!