Att odla den svarta perigordtryffeln sÄ lÄngt norrut var en chansning som lyckades. Efter kontakter med franska tryffelsÀllskapet nappade Maria Karlsson pÄ fransmÀnnens förslag att prova pÄ de steniga och kalkrika markerna vid BrÀntings.
- HÀr ser marken ut ungefÀr som dÀr tryffeln vÀxer i Frankrike. Det Àr helt otroligt att den gÄr att odla i vÀxtzonen hÀr, sÀger Maria Karlsson.
Dyrbar knöl
Enligt henne Àr perigordtryffel vÀrd ungefÀr fyra gÄnger mer Àn bourgognetryffel, den art som vÀxer vilt pÄ Gotland.
- För 100 gram perigordtryffel betalar man 120 euro (cirka 1 200 kronor). Min första skörd Àr ungefÀr 30 gram. Den ska jag avnjuta tillsammans med tjejerna i föreningen Rutetryffel, förklarar Maria Karlsson.
Hon ska Àven kontakta fransmÀnnen för att berÀtta om det lyckade resultatet och kanske fÄ till en professionell smakprovning av trÀnade tungor.
Plantorna med den underjordiska svampen fick hon frÄn Frankrike och planterades för elva Är sedan. PÄ rÀtt vÀxtplats i södra Frankrike brukar de första tryfflarna komma efter fem Är.
Maria Karlsson förklarar att perigordtryffel vill ha en ljusare vÀxtplats Àn bourgognetryffel. Odlingen i Rute har genomsökts med tryffelhundar varje Är. I gÄr gav det alltsÄ för första gÄngen resultat.
- Jag hoppas att det blir mer framöver. Det gÀller att ha tÄlamod, sÀger Maria Karlsson.