Från fjällkorna i Rute till Michelinkrogar i Stockholm

På Puttersjaus gård lever de på ett småskaligt jordbruk, mjölken från de 15 fjällkorna används som ingrediens hos stjärnkrogarna i Stockholm.

Lotta och Anders Bogren driver Puttersjaus gård i Rute med 15 fjällkor i besättningen.

Lotta och Anders Bogren driver Puttersjaus gård i Rute med 15 fjällkor i besättningen.

Foto: Mathilda Lavergren

Rute2022-05-12 19:05

Lotta och Anders Bogren driver Puttersjaus gård i Rute. Mjölken från korna pastöriseras i det egna lilla mejeriet i familjens källare. Den säljs som den är eller förädlas till grädde, fil eller yoghurt. 

– Det är en restaurang som vill ha gräddfil nu, det gör vi inte i vanliga fall, men det är sådana här saker som är lite roligt när man jobbar så här småskaligt, säger Lotta medan hon häller upp morgonens mjölk i glasflaskorna. 

Morgon och kväll mjölkas fjällkorna och totalt får de 60 liter om dagen. 

– Vi har ingen mjölktank och det tror jag vi är rätt ensamma om, säger Lotta. 

– Vi kyler inte ner mjölken efter vi har mjölkat, utan vi tar in den och pastöriserar den direkt, säger Anders. 

undefined
I det lilla mejeriet, i familjens källare, förädlas mjölken.

I det lilla mejeriet sker hela produktionen. De pastöriserar, tappar upp, kyler ner och sätter på etiketter på flaskorna. Produkterna från de 15 fjällkorna säljs till butiker och restauranger runt om på ön och två gånger i veckan skickar de till kunderna i Stockholm. Mjölken från fjällkorna når i dag Michelinkrogar som Agrikultur, Frantzén och Ekstedt. 

– Vi säljer 70 procent av våran årsproduktion till Stockholm. Vi har ganska många restauranger som är fasta kunder nu och det känns jätteroligt att de vill ha vår mjölk, säger Lotta. 

De omsätter i dag 1 miljon, och tror att några av framgångsfaktorerna är intresset för lokala råvaror från mindre jordbruk och glasflaskans design. 

– Vi är glada att flaskan är fin så att många vill visa upp den på Instagram, säger Lotta. 

undefined
Kalvar tillsammans med mammor ute i hagen.

När de tog över gården av Anders föräldrar hade de vanlig mjölkproduktion med 28 kor. Det blev inte lönsamt och de hade inte areal för, och ville heller inte satsa på något större. 2016 bestämde de sig för att våga göra idén om fjällkona till verklighet och de tre första kom till gården, men var inte säkra på om det skulle gå att leva på ett småskaligt jordbruk. 

– Anders trodde inte på att det skulle gå alls, säger Lotta och skrattar. 

– Nej, det trodde jag inte. Men det är helt otroligt att se vad kockarna kan göra av vår produkt nu, säger Anders.   

Vad lockade er till att driva ett småskaligt jordbruk? 

 – Att driva en gård där man vet om hela kretsloppet och vet var mjölken hamnar. Här blir det mer personligt och vi är med i varje led. För oss är det småskaliga ett sätt att få vara självständiga, så gott det går i regeldjungeln, säger Lotta Bogren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!