Inga-Lill Ringboms hund ”BamBam” fick under förra helgen fick problem med en nerv i benet och vid lunchtid på måndagen beslutade hon därför att åka med färdtjänsten till veterinären i Roma.
Resan till veterinären visade sig vara enkel, men desto svårare var det att komma hem. Det skulle dröja först till klockan 20.00 för en färdtjänst att finnas till förfogande. När klockan väl blivit 20.00 stod dock färdtjänsten och väntade på hemadressen i Rute. Det skulle dröja ytterligare drygt tre timmar för Inga-Lill att ta sig hem. Turligt nog kunde Inga-Lill och hennes väninna tillbringa kvällen hos den jourhavande veterinären.
– Jag vill verkligen skicka en eloge till veterinärerna i Roma. De offrade två bananer som var deras nattmål. Jag är så tacksam att de brydde sig, säger hon.
Inga-Lill Ringbom har ett förflutet både inom kommunpolitiken på Gotland och på fastlandet och vet hur sådant missnöje ska hanteras.
– Jag känner mig väldigt frustrerad, jag vet inte vad det blivit av vår äldrevård. Jag tycker de kunde bry sig lite mer om de gamla, säger hon.
Hon tillägger:
– Nu har jag i alla fall gjort en anmälan till tekniska nämnden. Jag har ju varit med så jag vet hur det går till, säger hon och skrattar.
Tidigare under hösten skickade Region Gotland ut ett meddelande om hög belastning på öns färdtjänst. Där varnas det för att väntetiderna kan komma att bli betydligt längre än vanligt.
– Vi har fler körningar nu än vi hade för ett år sedan. Det är en ökning som vi inte såg framför oss, säger kollektivtrafikchefen Jyrki Vainio.
Han fortsätter att berätta att de inte kunnat se någon ökning i färdtjänstintyg.
– Jag kan inte mer än beklaga det. Alla bilar kör kunder och vi kan inte hitta någon bil som inte finns. Tyvärr är det alltid någon som blir drabbad.
I nuläget finns det 32 färdtjänstbilar till förfogande, ytterligare en beställning på fem bilar har gjorts. Bilar som enligt avtal ska komma inom 6 månader. Men enligt Jimmy Leanderson, VD för Taxi Visby, finns det ytterligare några fler som är i trafik idag.
– Vi gör så gott vi kan och nyttjar varenda resurs vi kan, men fram till jul måste vi nog tyvärr leva med det här, säger Jyrki Vainio.
Jimmy Leandersson pekar på ett tydligt problem som innebär långa väntetider. Det handlar om bokningssystemet för färdtjänsten. DRT Solutions utgår från Lund men har support i Senegal och Leandersson menar att det otaliga gånger varit bristande samordning och felbokningar.
– Grundproblemet är bokningssystemet. Det är dagligen som syskonpar särbokas och åker i två olika bilar. Alla som åker och kör bilarna vet var problemet ligger.
Han ger ytterligare ett exempel:
– Fem personer skulle åka från Slite till Visby men istället för att skicka en bil där alla skulle fått plats, bokar man fyra bilar. Visst, vi kan lösa det med fler bilar och fler förare men det kostar skattebetalarna miljoner extra, är det rätt? Personalen gör så gott dom kan, säger han.
Han menar att problematiken med bokningar och samordning skapar en bilbrist som inte hade behövt finnas.