Kalkbrytningen vållar splittring

I Ojnareskogen fortsätter protesterna som stoppar Nordkalk. Men de gotländska partierna står splittrade i hur de vill att framtiden ska se ut.

Rute2012-08-15 04:00

Sedan en dryg vecka pågår demonstrationen i Ojnareskogen och frågan om Nordkalks brytning skiljer de gotländska partierna åt.

Eva Nypelius (C) menar att demonstranterna fått alldeles för mycket uppmärksamhet i media och hon tycker att Nordkalk ska sätta i gång sitt arbete i Ojnareskogen snarast.

- Om du får ett bygglov och grannen protesterar, ska du då stoppas för att han inte vill?

- Se på Blå lagunen som blivit ett stort besöksmål för turister, det hade vi inte haft om det inte varit för kalkbrytningen, säger Eva Nypelius.


Vill stoppa
Johan Malmros (FP), Stefaan De Maecker (MP) och Brittis Benzler (V) vill däremot se en prövning i Högsta domstolen.

- För mig är det obegripligt att man kan tillåta brytning när man inte vet vad man ska göra med det 25 meter djupa brott som Nordkalk kommer att lämna efter sig, säger Stefaan De Maecker.


EU
Stefaan De Maecker hoppas att EU ska kunna rädda Ojnareskogen, eftersom kalkbrytningen, enligt honom, strider mot de åtaganden Sverige har att uppfylla kring Natura 2000-områden. Politiker GA pratat med hoppas att demonstrationerna i Ojnareskogen ska få Nordkalk att inse hur mycket negativ publicitet en exploatering medför och att företaget ska dra tillbaka exploateringsplanerna.

Men projekteringen, kommer enligt Nordkalk, att fortsätta och hösten 2013 börjar man bryta kalkstenen.

- Vi kommer att kräva skadestånd av demonstranterna, det handlar om flera hundra tusen kronor, säger Eva Feldt, presstalesman på Nordkalk.

Åke Svensson (S)

- Socialdemokraterna prioriterar vattenfrågan i första hand och jobben i andra hand. Med domen får vi se hur det blir, frågan ligger nu hos Länsstyrelsen. Jag ser inte att regionen ska agera och överklaga villkoren för brytningen.

Eva

Nypelius (C)

- I första hand vattnet, i andra hand jobben. Men vi har en demokratisk process och Nordkalk har fått sitt tillstånd, jag tycker att de ska sätta igång arbetet. Sedan är det viktigt att vi har kontrollprogram. Aktivisterna har fått oproportionerligt stort utrymme i media, skulle alla göra som de skulle vi få ett knepigt läge i Sverige. Man har ingen laglig rätt att göra intrång på annans mark.

Johan Malmros (FP)

- Vi i Folkpartiet är inte övertygade om att man kan säkra vattnet genom de åtgärder som lagts fram. Vi ifrågasätter domen och vill att miljö- och hälsoskyddsnämnden överklagar vattenfrågan till Högsta domstolen. Demonstranterna har fog för att sitta där och de visar att frågan inte är tillräckligt utredd.

Stefan Wramner (M)

- Regionstyrelsen var enig att prioritera vattnet och den åsikten har vi

i Moderaterna också. Beslutet är fattat och Miljööverdomstolens experter säger att vattnet inte är hotat och då litar jag på det.

- Jag har varit hos demonstranterna och tittat, där är lugnt och städat och det är viktigt att man håller sig inom lagens gränser.

Stefaan De Maecker (MP)

- Vatten och naturvärden är mer värda än arbetstillfällen. Jag hoppas att Högsta domstolen ska pröva ärendet och ta in förhandsbesked från EU. Jag är säker på att det här inte följer de åtaganden vi har. Demonstranterna har gjort ett fantastiskt jobb och lyft frågan till ett nationellt plan. Kan vi inte skydda Ojnareskogen finns det inga områden i Sverige som kan räddas.

Brittis Benzler

(V)

- Det finns inte tillräckligt skydd för grundvattnet. Vi tycker att man ska arbeta för att brottet inte blir av. Men Nordkalk har fått sitt tillstånd och nu måste vi ställa krav och garantier.

- Regionen måste kämpa för att ärendet överklagas till HD, innan dess tycker inte jag att arbetena i Ojnareskogen ska påbörjas. Det vore en katastrof att bryta utan att hantera återfyllnadsperioden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om