Bulhus – ett byggsätt värt att bevara

Bulhusbeståndet på Gotland ökar i stadig takt. Intresset för den tusenåriga byggnadstekniken blir bara större och under helgen uppfördes ytterligare ett till samlingen.

Kursledaren Krister Hafdell hjälper till att försöka passa in gavelbiten.

Kursledaren Krister Hafdell hjälper till att försöka passa in gavelbiten.

Foto: David Skoog

Rute2021-05-15 14:01

Sågarna går på högvarv och ljudet av hammare mot stämjärn ekar över gårdsplanen i Rute när vi kliver ur bilen. Ganska omgående möter vi ett antal män kånkandes på en balk av något slag. De är på väg mot det hus som håller på att byggas, och ska se om den passar som den ska.

Huset är inte vilket hus som helst, utan ett klassiskt bulhus, och männen i fråga är här för att lära sig hur man bygger just bulhus. Under ledning av kurshållaren Krister Hafdell ska sju kursdeltagare under totalt sex kursdagar upprätta ett 16 kvadratmeter stort hus. När vi hälsar på dem, är de i full fart med dag fyra.

– Stommen är uppe och nu håller vi på med takkonstruktion och gavlar. De övre delarna som vi passar in nu ska vi plocka bort och lägga till liggande väggplank, säger Krister Hafdell.

undefined
Kursledaren Krister Hafdell hjälper till att försöka passa in gavelbiten.

Ett bulhus, eller skiftesverkshus som det oftast heter utanför Gotland, är ett hus byggt i en teknik som funnits med i tusentals år. Huset byggs, något förenklat förklarat, med hjälp av stolpar med spår i, där väggplank sedan läggs i ovanifrån och hålls på plats med överliggande balkar. Alla delar har såklart finare ord för den inbitne.

Kursen är på ett sätt en fortsättningskurs i bulhusbygge, och för att få en av de åtråvärda sju platserna som finns nu i coronatider, behövder deltagarna ha vissa tidigare erfarenheter, som till exempel att de gått grundkursen. När huset förhoppningsvis står klart i andra halvan av maj är planen att det ska säljas i välgörenhetssyfte.

– Tanken är att vi ska sälja det och skänka överskottet till barnavdelningen på Visby Lasarett. Vi kommer ha någon form av auktion i sociala medier, så snart som möjligt efter att det står helt klart, säger Krister Hafdell.

undefined
Leif Wictorén sågar av några millimeter för att tappen ska passa som den är tänkt.

En av de som är på plats med såg och stämjärn är Leif Wictorén. Han menar att det för honom knappt fanns ett val att inte gå kursen när den nu bjöds.

– Jag har gått steg ett här en gång, och då fick vi lära oss grunderna. Så när det här tillfället dök upp var det en självklarhet att gå vidare.

I nuläget har han inga egna bulhusprojekt planerade, men menar att han lär sig mycket i kursen som man även kan ha nytta av i andra sammanhang.

– Man lär sig mycket på det här som man kan använda till annat. Att sätta i dymlingar, hur man använder stämjärn på rätt sätt och hur man gör olika uttag. Det är massor av verktyg som man nästan aldrig sett annars. Sen är det såklart kul att det ska gå till ett bra ändamål, säger Leif Wictorén.

För Niklas Mickelin, som också är med på kursen är det hela ett tillfälle att fortbilda sig. Han har byggt bulhus tidigare, men då det var ett tag sedan är det bra att fräscha upp kunskaperna.

– Jag är lärare på Komvux på den nya byggnadsvårdsutbildningen och vi ska gärna gå fortbildningar, men nu får vi inte åka nånstans på grund av pandemin, så det är perfekt att det fanns här, säger Niklas Mickelin.

Som lärare kan Niklas Mickelin sedan föra intresset för bulhusen vidare i ytterligare ett led. Och även om intresset för att köpa bulhus just nu är högt, är det viktigt att föra även hantverket vidare menar dagens kursledare.

– Det är en tradition. Så här har vi byggt hus i tusen år och det är jättevikigt att sprida kunskapen vidare, säger Krister Hafdell.

Men det är inte bara för traditionen som han håller på och bygger bulhus.

– Det är ro för själen att bygga ett sånt här.

En tusenårig tradition

Byggnadstekniken för bulhus, eller skiftersverkshus, har funnits i tusentals år. Tekniken, med stolpar och bulor/väggplank, gör att man kan använda virke från relativt korta träd. 

De äldsta skiftesverkshusen tros vara från omkring 750-500 f.kr.

Gotland har många äldre bulhus. Ett av de äldsta med prismatiska bulor ligger i Västergarn och är från 1600-talet. Men även i Visby finns bulhus från 1600-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!