Enligt de preliminära siffrorna i kommunfullmäktigevalet har Socialdemokraterna gått från 40,5 till 27,5 procent i Lärbro distrikt sedan förra valet.
Partiet ser förvisso ut att bli näst störst – Centern leder endast med en tiondels procent här – men med tanke på att orten länge varit ett starkt S-fäste kan resultatet inte betecknas som något annat än katastrofalt.
– Jag har gjort som min pappa och röstat på sossarna hela livet – fram till det här valet. Det fick vara nog nu, säger Christina Dahlberg, som la sin röst på Centerpartiet den här gången.
Hon är en av dem som GT pratar med vid bensinmacken i Lärbro för att reda ut hur det kunde gå så illa för Socialdemokraterna i Lärbro.
För Christina Dahlberg blev kryssningskajen det som fick bägaren att rinna över. Partierna var visserligen mer eller mindre eniga i den frågan, men det faktum att bygget kom till stånd under rödgrönt styre var illa nog för henne.
– Lärbro har det faktiskt j-vligt jobbigt nu. Man måste ju utgå från sig själv när man röstar. När jag hör om kryssningskajen tänker jag: Vad tjänar vi på det? Ingen av turisterna kommer ju till Lärbro liksom. Bussförbindelserna är ett annat problem. Många känner sig överkörda och bortglömda här ute helt enkelt, säger Christina Dahlberg.
Vart tar de vägen då, alla de som förut såg det som en självklarhet att lägga sin röst på S? Partierna som växer mest i Lärbro är Centerpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Enligt det preliminära valresultatet ligger SD numera på 13 procent här, en ökning på drygt 3 procentenheter.
– SD är ganska starka i Lärbro, men det betyder inte att det skulle finnas massor av rasister här. De flesta är missnöjda för att Socialdemokraterna vek sig för Miljöpartiet i Ojnarefrågan, säger ortsbon Clary Winberg.
Det starka stödet historiskt för S i Lärbro brukar förklaras med stenindustrin på norra Gotland – en industri som blivit kraftigt ifrågasatt på senare år.
– Arbetarkulturen är på väg att dö ut här. Samma sak kan sägas om de mest lojala och partitrogna S-väljarna: De går bort en efter en utan att någon föryngring sker. Det finns många barnfamiljer här, men de flesta jobbar i Visby och identifierar sig därför inte lika självklart med sossarna, säger Clary Winberg.
S-politikern Tony Johansson kommer själv från orten och är dessutom fackordförande på Kalkproduktion AB, som delvis ägs av Nordkalk. Han tar mycket allvarligt på väljartappet i Lärbro.
– Folk har tröttnat på alla politikerlöften som inte infrias, och jag förstår dem faktiskt. De vill ha kloka beslut som gynnar gotlänningarna, men får inget sånt. Vi har kämpat hårt för att ön ska få behålla sin kalkindustri, men mött bakslag efter bakslag, säger Tony Johansson.
Lärbro har det j-vligt jobbigt nu, sa Christina Dahlberg. Det är något som Tony Johansson skriver under på.
– Hela norra Gotland håller på att dö ut. Det blir svårare och svårare att skaffa sig ett liv där. Hur ska man då locka ungdomar att bosätta sig i orter som Lärbro?
Att den yngre väljargruppen är mindre partilojal får man nog leva med, tycker Tony Johansson, som anser att socialdemokratin har betydligt allvarligare problem att handskas med.
– Det allra värsta är att vi även tappar de äldre väljarna, de som alltid röstat S. Många av dem har inte förtroende för oss längre. På något sätt måste vi bygga upp den tilltron igen.