Högtiden Halloween har sitt ursprung på Irland, men flyttade med de irländska immigranterna till USA under mitten på 1800-talet och har därefter spritts över världen. Enligt Wikipedia kommer namnet Halloween från engelskans All hallows eve(ning), det vill säga alla helgons afton. Halloween firas i Sverige ungefär samtidigt som vi hedrar de döda under Alla helgons dag. Dock firas de båda traditionerna egentligen inte under samma dag eftersom Halloween alltid är den 31 oktober, Allhelgonadagen den 1 november och Alla helgons dag den första lördagen efter den 30 oktober, vilken infaller den 3 november i år.
Ursprunget till de båda högtiderna är olika. Halloween är egentligen en keltisk skördefest och är en sorts inledning på det mörka året, men kopplingen till Norden är inte långt borta eftersom det finns ett samband med vikingarna. Vikingarnas höstblot har nämligen många likheter med kelternas skördefest Samhain då man trodde att de dödas själar kunde återvända till jorden och man skar ut ansikten i rovor som man sedan satte ljus i. Man kan säga att Halloweenfirandet följer inte några strikta regler i Sverige. Många väljer att anordna sin Halloweenfest när det fungerar rent praktiskt, som till exempel en fredag- eller lördagskväll trots att den i år infaller på en onsdag. Halloween skulle kunna kallas för en högtid med inslag av lekfull skräck som bjuder på ljusfyllda pumpor, mycket bus, smink, godis och kostymer.
Om vi återgår till svenska Allhelgonadagen och Alla helgonsdag så finns båda i dagens almanacka. Allhelgonadagen är alltid den 1 november, men Alla helgons dag infaller i år den 3 november. Dessa två dagar kan tyckas något förvirrande och det är lätt att blanda ihop dem. Enligt Nationalencyklopedin firas Alla helgons dag sedan 800-talet och dagen ingår i kyrkoåret. Dagen firas till minne av kyrkans helgon och flyttades genom helgdagsreformen 1772 till första söndagen i november, men från och med 1953 ändrades dagen i den svenska almanackan till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november.
Alla själars dag, som är den dag då man traditionellt hedrar och minns sina döda närstående, infaller söndagen efter alla helgons dag. Dock brukar man under hela denna helg tända ljus på gravarna och helgen ses som en tid att minnas och sörja, men även känna tacksamhet.