Höstens festligaste och högtidligaste tid

Många svenskar firar både Halloween och högtidlighåller Alla helgons dag. Även om det är två helt skilda högtider så finns det mycket som förenar.

Foto: Tobias Wallström

SÅ FIRAR DU2018-10-28 11:00

Högtiden Halloween har sitt ursprung på Irland, men flyttade med de irländska immigranterna till USA under mitten på 1800-talet och har därefter spritts över världen. Enligt Wikipedia kommer namnet Halloween från engelskans All hallows eve(ning), det vill säga alla helgons afton. Halloween firas i Sverige ungefär samtidigt som vi hedrar de döda under Alla helgons dag. Dock firas de båda traditionerna egentligen inte under samma dag eftersom Halloween alltid är den 31 oktober, Allhelgonadagen den 1 november och Alla helgons dag den första lördagen efter den 30 oktober, vilken infaller den 3 november i år.

Ursprunget till de båda högtiderna är olika. Halloween är egentligen en keltisk skördefest och är en sorts inledning på det mörka året, men kopplingen till Norden är inte långt borta eftersom det finns ett samband med vikingarna. Vikingarnas höstblot har nämligen många likheter med kelternas skördefest Samhain då man trodde att de dödas själar kunde återvända till jorden och man skar ut ansikten i rovor som man sedan satte ljus i. Man kan säga att Halloweenfirandet följer inte några strikta regler i Sverige. Många väljer att anordna sin Halloweenfest när det fungerar rent praktiskt, som till exempel en fredag- eller lördagskväll trots att den i år infaller på en onsdag. Halloween skulle kunna kallas för en högtid med inslag av lekfull skräck som bjuder på ljusfyllda pumpor, mycket bus, smink, godis och kostymer.

Om vi återgår till svenska Allhelgonadagen och Alla helgonsdag så finns båda i dagens almanacka. Allhelgonadagen är alltid den 1 november, men Alla helgons dag infaller i år den 3 november. Dessa två dagar kan tyckas något förvirrande och det är lätt att blanda ihop dem. Enligt Nationalencyklopedin firas Alla helgons dag sedan 800-talet och dagen ingår i kyrkoåret. Dagen firas till minne av kyrkans helgon och flyttades genom helgdagsreformen 1772 till första söndagen i november, men från och med 1953 ändrades dagen i den svenska almanackan till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november.

Alla själars dag, som är den dag då man traditionellt hedrar och minns sina döda närstående, infaller söndagen efter alla helgons dag. Dock brukar man under hela denna helg tända ljus på gravarna och helgen ses som en tid att minnas och sörja, men även känna tacksamhet.

Pumpasoppa Monstercupcakes Läskiga korvar med giftmos Grymma drinkar

Ingredienser:

1 gul lök

1 tsk honung

1 tsk vitvinsvinäger

3 msk buljong

1 l vatten

1 dl röda linser

2 paket saffran

2 msk olivolja

3 morötter

1/2 muscatpumpa

3 cm färsk ingefära

4 potatisar

Saften från en apelsin

fetaost

persilja

salt, röd chilipeppar, vitlök och svartpeppar efter smak

Skala och grovhacka lök, vitlök, ingefära, chili, pumpa, morötter och potatis.

Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lök, ingefära och rotfrukterna. Tillsätt saffran och röda linser och fräs ytterligare en stund.

Tillsätt vatten, buljong, vinäger och honung. Låt soppan puttra under lock cirka 20 min. Mixa soppan slät. Smaka av med salt, peppar och apelsinsaft.

Toppa med smulad fetaost, hackad persilja eller rostade pumpafrön.

Ingredienser (till ca 10 cupcakes):

2 ägg

2 1/2 dl socker

100 g smör

2 1/2 msk florsocker

2 dl mjöl

1 1/2 tsk bakpulver

5 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

80 g naturell färskost

Glasyr och dekor:

160 g naturell färskost

2 msk kakao

5 msk florsocker

Godis

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna och häll ner i äggsmeten. Rör ner smält smör, färskost och blanda till en jämn smet. Fyll smeten i muffinsformar och grädda i 200 °C, cirka 10-15 minuter beroende på storlek på muffinsformarna.

Blanda ihop ingredienserna till glasyren och spritsa på när muffinsen har svalnat. Dekorera med godis.

Låt fantasin blomma: godissnören kan bli till spindelben, smågodis till ögon eller låt godiständer och lakritsbåtar göra dina cupcakes till monster.

Ingredienser:

Grillkorv

Pulvermos

Karamellfärg

Flagad mandel

Ketchup

Tillaga moset enligt förpackning och för det antal gäster som kommer. Droppa i karamellfärg i moset så det blir giftgrönt, blodrött eller varför inte spygult? Stek korven och snitta den så att korvarna ser ut som fingrar. Flagad mandel skapar naglar och vips har du en helläskig middag som givetvis serveras med ketchup som blod.

Bjud gästerna på något krypande gott i glaset genom att i förväg frysa in små leksaksspindlar eller liknande, inköpta på leksakaffären, i iskuber.

Välj valfri dryck som du eventuellt färgsätter med karamellfärg och servera i höga glas med de läskiga iskuberna i. I välsorterade butiker eller på kalassajter finns roliga sugrör som ytterligare förhöjer intrycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!