Förlorad mobil dök upp i Riga

När Sara Nilsson klev av spårvagnen i Stockholm upptäckte hon att hennes mobil var försvunnen. En vecka senare upptäckte hon att den befann sig på andra sidan Östersjön.

Foto: Privat

Så hittar du din mobil2018-09-27 15:15

Det var för snart två veckor sedan som gotlänningen Sara Nilsson klev av spårvagnen i Stockholm och då upptäckte att hennes väska var öppen och att hennes iPhone var försvunnen. Hon förstod snabbt att en tjuv hade varit inne och rotat i hennes handväska.

– Jag märkte ingenting när det hände. Så det känns som att personen som tog den hade gjort sånt förr, säger hon.

Tjuven hade stängt av hennes mobil, vilket gjorde att hon först inte kunde använda funktionen "Find my iPhone", som är en funktion som gör att du via mobilens gps kan lokalisera var telefonen befinner sig. Men efter en och en halv vecka fick hon ett mejl där det stod att mobilen hade startats – i Riga.

– Jag önskar att det fanns en knapp som hette typ "förstör min iPhone", så att ingen annan kunde använda den, säger hon.

Någon sådan knapp finns inte. Däremot har hon raderat allt innehåll i mobilen via sitt iCloud-konto.

– Nu när den var i någon annans händer ville jag inte att någon annan skulle komma åt mina uppgifter, säger hon.

Eftersom Sara Nilsson aldrig såg tjuven hade polisen väldigt lite uppgifter att gå på och de avskrev därför hennes anmälan snabbt.

PC-tidningen har listat tre sätt som du kan spåra din borttappade mobiltelefon på.

För att hitta en iPhone, som i Sara Nilssons fall, kan du aktivera "Hitta min iPhone" via Inställningar -> Konton och lösenord -> iCloud -> Hitta min iPhone. När funktionen är aktiverad kan du hitta telefonen genom att logga in på ditt iCloud via en dator. Om telefonen är igång visas det på en karta var mobilen finns och det går att spela upp ljud i den. När telefonen är låst kan du visa din kontaktinformation för att upphittaren ska kunna kontakta dig. Om det däremot är en tjuv som fått tag i den kan du tömma den på allt innehåll.

Om du istället har en Android-telefon kan du använda Googles app "Find My Device". Funktionen finns under säkerhetsinställningarna. Om din telefon inte innehåller den funktionen går det att installera den från Google Play Butik. När appen är installerad och konfigurerad med rätt Google-konto är det lätt att hitta telefonen. Sök efter "hitta min enhet" på Google och logga in med samma konto, så ser du på en karta var telefonen är. Det går även att spela upp ett ljud i den. Är telefonen stulen kan den också låsas och rensas från allt innehåll.

I både Android och iPhone kan du även använda appen "Trackview". Genom den kan du dels hitta telefonen via gps, men även via den inbyggda kameran. Trackview kan nämligen visa det som mobilkameran ser. Har du tur känner du igen vardagsrumssoffan eller skrivbordet på jobbet. Är telefonen stulen kanske du kan se tjuven som försöker komma in i telefonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om