Nästan var femte gotlänning har någon form av besvär med allergier. Och nu inleds den verkligt jobbiga tiden för dem med pollenallergi.
– Pollensäsongen startade för två månader sedan. Hasseln har blommat sedan före jul och alen de senaste veckorna i södra Sverige, säger Åslög Dahl, forskare vid Göteborgs universitet och ansvarig för pollenlaboratoriet, till Nyhetsbyrån Siren.
I Folkhälsomyndighetens senaste folkhälsoenkät uppger 17 procent av gotlänningarna att de besväras av allergi. Andelen som har svåra besvär av allergi är lägre. Den ligger på en till två procent.
Hur många som är just pollenallergiker finns det dock inga siffror på.
När det gäller pollenallergi drabbas många av rinnande och kliande ögon och näsa.
– Det klassiska är att man hostar, nyser och snorar. Man får också en allmän trötthets- och sjukdomskänsla. Har man allvarlig pollenallergi kan det kännas som influensa. Det är en påtaglig sänkning av livskvaliteten. Man kan få svårt att sova, humörsvängningar och bli deprimerad, säger Åslög Dahl, till Nyhetsbyrån Siren.
För att få säkrare uppgifter om pollenläget på Gotland satte Region Gotland för två år sedan upp en så kallad pollenfälla på Rådhusets tak på Visborg i Visby.
– Vi skickar uppgifter från fällan tre till fyra gånger i veckan, säger Mattias Gerdin, miljöskyddsinspektör på Region Gotland.
LÄS MER: Gotland får egen pollenfälla
Resultatet av mätningarna publiceras sedan i form av prognoser på sajten Pollenrapporten.se.
På fredagen var det måttliga halter av al- och hasselpollen på Gotland.