EFTER REGNET: Därför blev det vattensamlingar

På onsdagen regnade det under stora delar av dagen, och på många ställen åtminstone i Visby blev vatten stående på gatorna under längre tid än vanligt. "Händer att det korkar igen".

På onsdagen blev på sina ställen ett  par decimeter djupt vatten på vägarna.

På onsdagen blev på sina ställen ett par decimeter djupt vatten på vägarna.

Foto: Dennis Pettersson

SÅ MYCKET REGN KOM2017-10-26 14:45

Onsdagen bjöd på ihållande regn över Gotland större delen av dagen, men regnmätarna registrerade trots det inga jättemängder av nederbörden. Dock blev många gotlänningar varse att vattnet tog ovanligt lång tid på sig att rinna av från gator och parkeringar i Visby under dagen. Det verkade som att dagvattenbrunnarna inte hann med att ta hand om mängderna, trots att det alltså inte var ovanligt mycket regn som kom.

LÄS MER: Så mycket regn föll över Gotland

På Region Gotlands vattenavdelning ser man ändå positivt på nederbörden.

– Vi var bara glada över regnet. Vi mätte upp 21 millimeter från i går morse till i dag på morgonen, säger Roland Hoas, arbetsledare för Vatten norr vid Region Gotland, på torsdagen.

Han håller med om att vattnet på onsdagen verkade bli stående ovan mark längre än vanligt vid regn, och han har en teori om vad det kan ha berott på.

– Dagvattenbrunnarna kan ju bli fulla av löv, det är ju den årstiden nu, så då kanske det händer att det korkar igen i dem mer än vanligt.

Enligt Roland Hoas har regionen dock inte fått några rapporter om att vatten skulle ha runnit in i några källare eller andra lokaler.

Vid sidan av många andra ställen i Visby är hamnen en plats som ofta riskerar att översvämmas vid kraftigt regn, delvis för att en stor del av stadens dagvattenbrunnar har sitt utlopp vid hamnterminalen. På onsdagen ledde detta, som många gånger tidigare, till att Färjeleden förbi terminalen låg under vatten på ett par decimeters djup.

Under onsdagen forsade vattnet från dagvattenutloppet i Visby hamn ut på vägen.
Under onsdagen forsade vattnet från dagvattenutloppet i Visby hamn ut på vägen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!