"Tråkigaste händelsen var att paradkartan blev fel"

Medeltidsveckan närmar sig sitt slut under söndagen, och nutiden börjar göra sig påmind i Visby igen. Björn Sundberg, verksamhetschef för Medeltidsveckan, ser tillbaka på en vecka han är stolt över.

Foto: Dennis Pettersson

Så var Medeltidsveckan2017-08-13 17:00

– Magkänslan är kanon, jag är jättenöjd med årets vecka. Förra året var det rätt kallt och blåsigt väder och då blev det inte samma avslappnade stämning i stan som det brukar vara. Men i år har det varit lugn och skön stämning – man njuter bara, säger han.

Enligt honom har responsen från besökarna varit överhängande positiv under veckan.

– Vissa är oroliga över att det småskaliga under veckan ska försvinna. Det är en relevant poäng eftersom flera av produktionerna blir större och större. Jag tycker inte att småskaligheten saknas i dag, men det är viktigt att värna om den.

Inför veckan har man arbetat särskilt med att förhindra sexuella övergrepp. Bland annat har man samarbetat med en kvinnojour som bevakat marknadsområdet dygnet runt, och enligt Björn Sundberg har inga anmälningar om övergrepp upprättats.

– Vi har haft kontakt med polisen och vad jag vet har inget hänt som blivit en anmälan, men vi får vara ödmjuka inför att det kan dyka upp information i efterhand. Det är alltid en stor oro man har som arrangör, så detta känns fantastiskt. Istället var det tråkigaste som hände under veckan att paradkartan blev fel. Man får vara tacksam för att det är en sådan sak som varit det värsta, och inte problem med våld eller övergrepp. Vi får rikta ett stort tack till våra besökare som beter sig bra.

En av årets förändringar är det samlade mattorg som funnits nere vid Paviljongsplan, och enligt Björn Sundberg kommer det sannolikt att vara kvar nästa år.

– Vi måste utvärdera konceptet men det känns som att det har fungerat väldigt bra, säger han.

Även borta på campingområdet rullar nutiden in när tältstaden packas ihop och lastas in i bilar. Besökarna Ingrid och Patrik Blanck är i full gång med att montera ner sitt hemmabyggda jurtatält som varit familjens hem för veckan. Om tre timmar går båten och det är en del jobb kvar.

– Jag är snickare i grunden och började bygga jurtan redan i januari i år, det blev några nätter där jag satt till två på natten och jobbade med att få klart det. Men det har varit helt fantastiskt att bo i den. Vi har varit här tidigare år, men detta är första året på campingen. Tidigare har vi bott på Kneippbyn, men det är inte samma sak att sätta sig på bussen tillbaka dit när man varit och hängt i Nordergravar, säger Patrik Blanck. Ingrid Blanck fortsätter:

– Ja, det här har varit en magisk vecka att få bo så här nära ringmuren. Jag kommer att minnas känslan när man suttit nere vid havet och tittat på solnedgången, sedan gått den långa vägen upp hit och kommit rakt in i medeltiden.

Harriet Blanck, tio år, tar däremot med sig en annan del av veckan hem.

– Jag kommer minnas att toaletterna inte luktade gott, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om