Historieberättandet har vunnit insteg i företagandets värld. Under en rundvandring på Gangvide farm stannar ägarna Per och Kickan Karlsson ofta för att förklara hur allting passar in en större berättelse.
Det blir uppenbart att man rör sig längs en sorts tidsaxel, som spänner över teknikens utveckling de senaste hundra åren. På deras gård existerar det förflutna, nutiden och framtiden parallellt.
Jämte hästen står en rostig gammal amerikanare, bredvid den en golfbil som går på solel.
Gangvide farms moderna historia började för drygt tio år sedan. Per och Kickan hade drivit den gamla släktgården sedan 80-talet. Huvudnäringen var potatis – men de såg vart vinden blåste.
– Lantbruket har genomgått enorma förändringar de senaste 20 åren. I början av 2000-talet insåg vi: det här kommer inte att gå längre. Vi måste göra något, säger Per Karlsson.
Men vad? Det visste de inte från början.
– Det enda vi hade att gå på var ån som flyter här intill. Det borde man kunna använda för att göra något kring upplevelseturism, tänkte vi, säger Kickan.
Detta blev något av en devis för paret: man tager vad man haver.
– Det som står oanvänt är en belastning. Om man ska lyckas måste man låta tillfälligheterna styra, säger Per.
Ett och ett halvt år senare stod de första gäststugorna färdiga. Omställningen var ett faktum. Nu är Gangvide farm ett etablerat besöksmål för lantbruks-, motor- och naturintresserade med omkring hundra gästbäddar och en mängd aktiviteter.
Att störta sig ut i det okända på det där sättet kan låta som en stor påfrestning för nerverna. Men för Per och Kickan var det mest av allt kittlande.
– Vi har nog båda två den läggningen. Om det bubblar i grytan vill vi ner och bråka i den. Jag kände mig aldrig särskilt tillfreds med att sitta på en åker och harva, säger Per.
Därför var det knappast konstigt att man inte nöjde sig med några stugor, djur, bio, kafé och en fordonspark. Den senaste fasen i gårdens historia är fokuserad på förnyelsebar energi. Gangvide farm har blivit lite av en experimentverkstad för den senaste tekniken – något som kulminerar under deras årliga energiexpo.
Paret, i synnerhet Per, pratar gärna och länge om detta intresse. Det händer så mycket, men politiker och tjänstemän ligger hopplöst efter, tycker han.
– Förut var det fullt möjligt för dem att ha en överblick. Men den tekniska utvecklingen går så snabbt att ingen kan vara insatt i allt. Därför är det viktigt att samarbeta med dem som har detaljkunskaperna. Då kan vi få kunskap om den senaste tekniken och förmedla den.
Samarbete tycks vara ett nyckelord för Per och Kickan. Och inte bara med dem som finns i den omedelbara närheten.
– Vi har faktiskt fått bättre gensvar på annat håll i landet. Bland annat har Uppsala hört av sig. De är intresserade av ett dra igång ett liknande energiexpo, säger Per.
Trots att han har blicken riktad mot framtiden är ena foten kvar i det förgångna. Han kan ännu brista i gråt vid mullret av den numera ovanliga V8-motorn Big Block, erkänner han.
Berättelsen är så klart inte slut bara för att den här artikeln börjar lida mot sitt slut, för någon brist på idéer är det inte. En gjuten cementplatta för hjulsporter och ett projekt kring energilagring på gårdsnivå är några av punkterna på framtidslistan.
– Min man har den egenskapen: så fort han påbörjat ett nytt projekt är han redan inne i nästa, säger Kickan.