Efter Almedalsveckan har tre terrordåd ägt rum där fordon kört in i större folkmassor. Först i Nice, sedan i London och nu senast i Stockholm. Erfarenheterna från de tillfällena finns med när Säpo lägger upp planerna inför årets Almedalsvecka.
– Det är jätteviktigt att vi drar erfarenheter från de händelserna för att kunna höja säkerheten. Vi har redan tidigare år sett på avspärrningarna i Visby, hur de har fungerat och hur de kan förbättras. Det är viktigt att vi utvecklar de bitarna, så att miljön blir så säker som möjligt, säger Susanna Trehörning och tillägger:
– Hur det kommer att se ut i år är för tidigt att säga, vi ska ännu diskutera frågan med Region Gotland och polismyndigheten.
Christer Stoltz, chef för Region Gotlands beredskapsverksamhet, uppger att man redan haft ett första möte med polisen.
– Vi ska träffas igen i maj. Då ska även Säpo vara med. Regionen har flera verksamheter som kan beröras om det blir förändringar, men ännu vet jag inte om det kommer att krävas extra insatser från vår sida, säger han.
Sedan 2014 har delar av Visby varit avspärrat under dagtid för fordonstrafik i samband med Almedalsveckan. Förra året hade de som beviljats dispens tillträde till området genom sex bomförsedda passager, varav två var bemannade.
I år kommer avspärrningen att gälla 2- 7 juli. Viss nyttotrafik kan få dispens.
Almedalsveckan är en av Säpos mest hektiska veckor under året. Säpo har ansvar för skyddet av den centrala statsledningen, som består av omkring 400 personer. Man brukar räkna med att hälften av dem besöker Almedalen någon gång under veckan. Det är därmed en av de största insatserna under året för Säpos personskydd. Förutom livvakter brukar även analytiker och säkerhetschaufförer finnas i Visby.
– Vi vet ännu inte hur många av skyddspersonerna som kommer till Almedalen i år, och vi har heller inte beslutat hur stor styrkan från Säpo blir. Det berättar vi å andra sidan aldrig, för det skulle avslöja våra arbetsmetoder, säger Susanna Trehörning som räknar med att det även i år kommer utländska gäster som behöver personskydd.
I november 2015 höjdes hotnivån till fyra på den femgradiga skalan, efter att Säpo fått information om förberedelse av terrorbrott i Sverige. I mars 2016 återgick hotnivån till tre, där den legat kvar sedan dess. Terrordådet i Stockholm har inte förändrat det.
– När det händer saker i Sverige och i vårt närområde måste vi ta till oss de erfarenheterna, men vi fortsätter att arbeta enligt vår plan, säger Susanna Trehörning.