Under 2015 inspekterade Arbetsmiljöverket unga och minderårigas arbetsmiljö, då med fokus på ungdomar som var sysselsatta inom hästnäringen. Efter granskningen kunde Arbetsmiljöverket konstatera att det fanns ett fortsatt behov av att titta närmare på branschen överlag.
– Hästägarna är väldigt kunniga om sina djur, problemet är bara att de inte tänker på sin egen säkerhet, säger Hans Jansson som leder Arbetsmiljöverkets granskning.
I projektet Hästnäringen 2016–2017 har Arbetsmiljöverket valt att fokusera på säker djurhantering, ergonomi, ensamarbete och organisatorisk och social arbetsmiljö.
Enligt Hans Jansson är det själva djurhanteringen som är den största orsaken till olyckor.
– Många leder två hästar samtidigt eftersom det går fortare, då kanske en häst stegrar sig och så får man en hov i ansiktet, säger han.
Vid inspektionerna tittar man även på ergonomi.
– Det förekommer många tunga lyft och det handlar exempelvis om hur man ska stå när man packar foderpåsar, hur man gör rent boxar och kör till rampar, säger han.
Under projektet besöker Arbetsmiljöverket ridskolor, galoppbanor, travbanor och hästanläggningar i hela landet.
– Jag har varit på ett antal stall på Gotland och det är ingen skillnad där jämfört med resten av landet, säger Hans Jansson.
Hästnäringen liknar på många sätt lantbruket där man hanterar stora djur och farliga maskiner men, enligt Hans Jansson, så har lantbruket kommit längre med säkerhetstänket än vad man gjort inom hästnäringen.
– Man kan ju skapa sig en miljö som gör att man inte utsätter sig för risker. Det här projektet tror jag har tvingat många inom hästnäringen att tänka lite längre. Men än så länge finns det ett fortsatt behov inom branschen att jobba med det här, säger han.
Blenda Horwitz driver Sindarve gård i Garda.
– Vi jobbar väldigt mycket med säkerhet men kanske inte på exakt på samma sätt som Arbetsmiljöverket. Vi jobbar med säkerhet och utbildning. Det här med tåhättor och skyddsutrustning är visserligen bra men det kan aldrig ersätta kunskapen om hur man hanterar hästar och att hästarna är lämpliga, säger hon.
Alla hästar på Sindarve är födda på gården och tränade för att vara trygga och säkra.
– En häst som slår efter en annan häst eller en häst som biter när du spänner sadelgjorden, det är det som är den riktiga faran, säger hon.