När Stiftelsen Karlavagnen Waldorfförskola i höstas ansökte bygglov för en tillbyggnad upptäckte Region Gotland att förskolan inte har något bygglov för att bedriva förskoleverksamhet i en av stiftelsens fastigheter på Visborgsgatan. 2005 fick Karlavagnen ett bygglov för ändrad användning från bostad till förskola, men det var bara ett tillfälligt lov och det löpte ut 2010.
Förskolan Karlavagnen startade i en fastighet på Visborgsgatan 1994 och där har man sedan dess haft ett permanent bygglov. När stiftelsen tio år senare behövde mer lokaler ansökte de om bygglov för att starta en ny småbarnsavdelning i en grannfastighet som ligger i korsningen mellan Gutevägen och Visborgsgatan.
Trafiksituationen i korsningen var ett av skälen till att byggnadsnämnden inte var beredd att ge förskolan något permanent bygglov den gången, men ett tillfälligt bygglov utfärdades – trots att stiftelsen aldrig hade ansökt om något sådant. Det stred mot den plan- och bygglag som gällde då, för där stadgades det att tillfälligt bygglov bara kunde utfärdas om den sökande begärde det och det hade förskolan inte gjort.
– Det här är långt tillbaka, så jag kan inte svara på vad felet berodde på, säger Bo Eriksson på regionens bygglovsenhet.
På Karlavagnen har man varit omedvetna om att småbarnsavdelningens tillfälliga bygglov har gått ut för länge sedan. Stiftelsen har sökt och fått bygglov för andra byggnader på tomten, vilket har invaggat dem i tron att allt har varit i sin ordning.
– Vi har levt i tron att bygglovet har varit på plats. Det har fallit mellan stolarna och det är en miss från både vårt och regionens håll, konstaterar Thomas Lundström på Karlavagnen.
I dag kommer byggnadsnämnden att behandla Karlavagnens ansökan om ett nytt tillfälligt bygglov som ska gälla till sommaren 2020. Men förskolan har ambitionen att finnas kvar i fastigheten längre tid än så.
– Vi har en väl etablerad verksamhet med ett 50-tal barn och 12-14 anställda. Vi har goda grannkontakter och är väl förankrade på platsen, säger Thomas Lundström.
Thomas Lundström hoppas att hotellbygget på andra sidan Gutevägen ska leda till att trafiksituationen i området styrs upp och att det sedan kan genomföras en planändring som öppnar för att småbarnsavdelningen till slut ska få ett permanent bygglov.