Sveriges regering har framlagt ett förslag som ska försvåra för handel med hyreskontrakt. Den blir lag i oktober i år, och Gotlandshem har nu tagit fram en tydlig strategi för att se till att lagen följs, vilket P4 Gotland var först med att rapportera om.
Förändringarna innebär skärpta bestämmelser kring bland annat andrahandsuthyrning och bostadsbyten, samtidigt som det kommer införas en skärpt straffskala vid grovt lagbrott.
Det är dock annat fusk som Gotlandshem har störst problem med.
– Försäljning av hyreskontrakt är inget som jag vet något om, men det kan säkert förekomma. Det är ett större problem i Stockholm, säger Kajsa Haack, kundservicechef hos Gotlandshem.
Det stora fusket med hyresrätter är för Gotlandshem skenbyten och andra försök att fuska sig till en lägenhet.
– Det kan vara att du har en bostad som du ändå ska lämna, för att till exempel flytta till hus. Då gör den personen ett skenbyte med någon annan, för att på så sätt ge sin lägenhet till en bekant eller närstående. Så fort bytet är klart, så sägs den andra lägenheten upp, säger Kajsa Haack.
På så sätt har den nya lägenhetsinnehavaren skaffat sig en bostad utan att stå i Gotlandshems bostadskö. Men konsekvensen blir att den nya hyresgästen förlorar sitt kontrakt, poängterar Kajsa Haack.
Bostadsfusket sker också ofta när föräldrar söker bostad till sina barn eller närstående, står på hyreskontraktet men bor aldrig där själva.
– Eller att någon flyttar in hos en lägenhetsinnehavare två veckor innan lägenheten skrivs över på denne. Jag tror att folk inte känner till konsekvenserna, risken är att de blir av med bostaden.
Gotlandshem följer ingen exakt tidsgräns för hur länge man ska ha bott och varit folkbokförd på samma adress, för att godkänna ett överlåtande av bostad.
– Sambolagen ger ju ett större skydd, och separerar man med barn spelar det ingen roll vem av föräldrarna som har tecknat hyreskontraktet. Vi tittar på varje fall för sig, utifrån de omständigheter som finns.
Sedan årsskiftet har Gotlandshem även en person anställt på 50 procent som arbetar med det som kallas "oriktiga husförhållanden".
– Det kan vara olovlig andrahandsuthyrning, där man vill ta ut ockerhyror för sin bostad vid uthyrning. 15 procent av hyran kan läggas på som tillägg för att bostaden är möblerad till exempel, men överstiger kostnaden det så godkänner vi inte avtalet, säger Kajsa Haack.
Tillåten andrahandsuthyrning är om hyresgästen ska provbo hos en ny sambo, arbetar eller studerar på annan ort.