Så ska samhällsservicen garanteras

Serviceorter som bas för samhällsservice ersätts av serviceområden. För skolor och äldrevård delas Gotland in i åtta områden, för högstadiet och ungdomsgårdar i fyra, för badhus och ishallar i två. Det är några huvuddrag i Region Gotlands förslag till framtida serviceutbud.

Serviceområden ersätter serviceorter. I områdena ska basservicen garanteras, förklarade Stefan Persson, Region Gotland.

Serviceområden ersätter serviceorter. I områdena ska basservicen garanteras, förklarade Stefan Persson, Region Gotland.

Foto: Lasse Linusson

Samhällsservice (GT)2018-04-12 06:00

Utredningen om serviceutbudet har emotsetts med oro. Men mötet i Vamlingbo bygdegård, dit ett 60-tal personer utöver regionens tjänstemän och politiker kom, gav lugnande besked på flera punkter. I förslaget till strategi för samhällsservicen uttalas klart att landsbygden inte får missgynnas.

Uppslutningen var alltså stor på Storsudret, när Region Gotland på tisdagskvällen genomförde det andra i en serie offentliga träffar. Utöver besökarna i den fullsatta salen kunde intresserade delta med frågor och kommentarer via Facebook, där regionen prövade direktsänd TV.

På var och varannan stol i salen gjorde sig behovet av samhällsservice av olika slag påmind. Där satt en gravid kvinna vars kommande barn kommer att behöver förskola, där satt någon nyopererad från ortopeden som behöver eftervård, där satt någon som kanske snart behöver plats på ett äldreboende. Och där tjöt personsökaren till räddningstjänsten hos en deltidsbrandman.

Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) öppnade mötet och förklarade att det mellan partierna i regionfullmäktige finns en bred samsyn om att det ska vara möjligt att leva överallt på Gotland.

– Hur säkerställer vi det, något slags golv behövs, konstaterade hon.

Och hon tillade att norr, Sudret och östra delen av ön "särskilt behöver tas om hand".

Dialogen med allmänheten om serviceutbudet inleddes för ett år sedan, också då med en serie möten över hela ön. Stefan Persson som arbetar med regional utveckling på Region Gotland sa i sin presentation att remissen visat att invånarna på det hela taget delar regionens analys av läget.

Åldrande befolkning är en utmaning, liksom framtida kompetensförsörjning. Kollektivtrafikens betydelse och inte minst vikten av samhällsservice på plats betonades. Eller tillgänglig "i skälig tid", en formulering kring vars uttolkning framtida strider om nedläggningar och satsningar säkert kommer att stå.

I tidigare dokument har Region Gotland talat om serviceorter i en skala 1-2-3. Nu föreslår man formeln 8-4-2-1. För närservice, som skola, förskola, bibliotek, äldreboende, trygghetspunkter och servicepunkter blir det åtta geografiska områden, där Storsudret och Östergarn utlovas en positiv särbehandling. Fårö ses dock som en del av samma område som Fårösund. Om planen tas i regionfullmäktige blir det tvingande för nämnderna att ha denna basservice i de åtta områdena. Ett exempel: Öja skola kan anses räddad, vilket också påtalades från Benjamin Ulbricht i publiken.

På samma sätt delas ön i fyra serviceområden som ska ha högstadieskola och ungdomsgård. Här följer geografin de gamla "tredingarna"; Nordret, mellersta Gotland och Storsudret, plus Visby. För anläggningar som badhus och ishallar delas Gotland mitt på. Också det gynnar Sudret om man räknar medel per invånare. Bara var femte gotlänning bor söder om strecket. För akutsjukvård och gymnasieundervisning används slutligen "1" område, det vill säga hela ön.

På mötet diskuterades även kollektivtrafik och skolskjutsar. Också här är regionens ambition att dra in allmänheten i arbetet med en ny trafikförsörjningsplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om