Allt fler yngre chattar med jourhavande präst

Varje år tar jourhavande präst emot cirka 80 000 samtal. Vissa som ringer vill bara ha någon att tala med. Andra vill ta sitt liv. Bimbi Ollberg på Gotland är en av alla de präster som svarar i telefonen.

Bimbi Ollberg är en av alla de präster som lyssnar när ingen annan finns.

Bimbi Ollberg är en av alla de präster som lyssnar när ingen annan finns.

Foto: Henrik Radhe

Samtal2017-12-27 16:30

Det är många som behöver någon att tala med och antalet samtal ökar alltid vid storhelgerna som jul och nyår.

– Trycket ökar när andra alternativ som till exempel vårdcentralerna är stängda, berättar Bimbi Ollberg.

– I stora drag kan man säga att en tredjedel av samtalen handlar om ensamhet, en tredjedel om liv och död, där den som ringer vill avsluta sitt liv och en tredjedel hamnar mitt emellan – människor som grubblar.

Det känns som ett stort ansvar?

– Det är tuffa och svåra samtal, men någon måste ta dem. Alla jourhavande präster har fått utbildning i att samtala med människor. Vi hänvisar också personer vidare till psykiatrin och annan samtalsterapi.

Alla präster är anonyma och ditt samtal kan hamna hos en jourhavande präst var som helst i landet, från Luleå till Smygehuk. Antalet samtal har ökat de senaste åren men nu planat ut och ligger på cirka 80 000 om året. Medelåldern på de som ringer är cirka 50 år. Tills för två år sedan var det i princip inga barn eller ungdomar som hörde av sig.

– Då blev det möjligt att chatta med jourhavande präst. Och chattandet har formligen exploderat, berättar Bimbi Ollberg.

Medelåldern på de som vill chatta är 20 år. För två år sedan var det några chattar per kväll. I dag är det uppemot 50 chattar varje kväll och nu utökar man möjligheten att tala med en präst via nätet till fem kvällar i veckan istället för fyra. Och fem präster finns beredda vid tangenterna istället för fyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!