De sålde huset och flyttade in i husbilen

Björn Lindqvist och Katja Smurakova tröttnade på det monotona och begränsande huslivet. Så de fick fatt på en gammal husbil från 80-talet, sålde huset och for iväg på okända marker.

Björn Lindqvist kommer från Tofta och Katja Smurakova kommer från Vitryssland. Hon flyttade hit som utbytesstudent när hon läste företagsekonomi. De träffades när Katja jobbade på Visbyglass, och Björn var där på ett uppdrag som hantverkare.

Björn Lindqvist kommer från Tofta och Katja Smurakova kommer från Vitryssland. Hon flyttade hit som utbytesstudent när hon läste företagsekonomi. De träffades när Katja jobbade på Visbyglass, och Björn var där på ett uppdrag som hantverkare.

Foto: Malin Stenström

Sanda2020-06-14 08:43

Fåglarna kvittrar och lammen bräker på Vivesholm i Sanda denna junidag. Mellan den slingriga grusvägen och havet står en grön- och svartkamouflerad husbil parkerad. När Gotlands Tidningar kommer på besök har Björn Lindqvist och Katja Smurakova precis kommit tillbaka från en morgonpromenad med den 80 kilo stora irländska varghunden Balthazar.

Tillsammans bor trion i den 36 år gamla husbilen av märket Mercedes Benz 508D. För snart ett år sedan sålde de huset i Tofta för att bli nomader.

– Vi hade tidigare testat på att göra lågbudgetresor med vår Lincoln Navigator. Jag hade hinkat ur baksätet så att vi kunde få in en bäddmadrass, så att vi kunde bo i den. Sedan åkte vi runt i Sverige och Norge, berättar Björn Lindqvist.

Väl hemma i Tofta igen insåg de att åtta till fem-livet inte var något för dem.

– Det kostar mycket att ha hus och det är dyrt att bo på Gotland. Och då jobbar man ändå hela dagarna, man sover bara i huset, säger Katja Smurakova.

Där och då föddes drömmen om att sälja huset och bosätta sig i en husbil. Efter envist sökande hittade de den gamla Mercedesen – som var allt förutom i toppskick.

– Jag hade aldrig hållit i en svets innan. Jag har Youtube att tacka för mycket, säger Björn.

Samtidigt som de renoverade husbilen, passade de även på att totalrenovera huset innan försäljning.

– Vi jobbade på dagarna, renoverade huset på kvällarna och jobbade på husbilen nattetid. Det rekommenderar jag inte någon att göra, säger Björn.

Planen var att ha ett badrum i husbilen, men det fick stryka på foten till förmån för Balthazars säng. Istället har de fått sätta in en mobil toalett och duschen har de placerat under hundsängen.

– Största kostnaden är definitivt Balthazar. Han äter två kilo mat om dagen, och hans försäkring kostar 15 000 kronor om året, säger Björn.

Totalt har bussen kostat dem 150 000 kronor, varav själva köpet av fordonet gick på 40 000 kronor.

Efter två års renovering kunde de i juli förra året ta ut Beelzebus, som de döpt fordonet till, på sin jungfrutur. Den största delen av året spenderade de ovanför polcirkeln.

– Vi ville till snön, eftersom det aldrig blir någon snö här, säger Katja.

Det 4,5 ton tunga fordonet har 80 hästkrafter och går som snabbast 90 kilometer i timmen.

– När vi tog oss upp för alla backar i Norge gick det lite långsammare, konstaterar Björn.

Tack vare en stor solpanel på taket är de helt självförsörjande på el.

– Den är dimensionerad för en mindre stuga. Men vi är tungt digitala nomader, vi har hur mycket som helst som behöver laddas, säger Björn.

Planen var att de under våren skulle vidare till Italien, men det vi alla hur det slutade. Istället är de tillbaka på Gotland och nu har de gett sig på ett nytt projekt. Mardrömsrenoveringen förra året har inte skrämt bort Björn och Katja, tvärtom. Nu har de köpt en gammal militär terrängbil, en Volvo Valp L3314, från 1963 som de ska renovera.

– Ingen trodde att det förra projektet skulle gå, folk var väldigt skeptiska. Nu är de inte lika skeptiska längre, säger Katja.

Vad är det bästa med att bo i en husbil?

– Friheten, svarar Björn snabbt.

– Att man får se så mycket vackra platser och att man får mer fritid, säger Katja.

Vad har ni för tips till de som är sugna på att göra något liknande?

– Åk iväg och testa med bilen först, så att man får en känsla för om man gillar det, säger Katja.

Resa med husbil i Europa

Ta reda på vilka trafikregler som gäller i de länder som ni tänker köra igenom.

Kontrollera att din helförsäkring gäller i alla länder du tänker köra i. Eventuellt kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring.

I vissa länder behövs det extra utrustning i bilen. Riksförbundet M Sverige har en checklista med vad du ska tänka på att ta med.

I Tyskland finns miljözoner i vissa städer. För att få köra i dem behöver du ett miljömärke på bilen.

Källa: Konsumenteuropa.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!