- Vi har öppnat överallt. Och så har vi städat och gjort fint, förklarade Ola Arvidsson från hembygdsföreningen.
Och precis så var det. Hela Sanda passade på att ha öppet hus när Primörpremiären hade invigning i socknen i lördags.
Stenhuse gård blev naturligtvis ett centrum, för här finns ju öns största odlingar av både sparris och jordgubbar, men sedan kunde man rulla vidare till sevärdheter som den vackra vattensågen och Hildings torp som rustats upp av hembygdsföreningen vid Petarve, och Gullinmuséet, som samma hembygdsförening är på väg att bygga upp i det gamla stationshuset.
Skolan och förskolan Sandlådan hade också öppet, liksom flera av socknens gårdar. Och den som var sugen på något att äta kunde få en varmkorv från bygdens egen korvfabrikant eller kalvdans och surkålssoppa vid bageriet.
Uppslutning
För att bara nämna något, alltså, för när Sanda höll öppet hus fanns det mer än 20 platser att besöka. Och företagarna var givetvis också med. Behövde någon få ögonfransarna färgade eller nya däck så var det möjligt.
Lördagen i Sanda var också officiell invigning för Primörpremiären. Den smygstartade visserligen för ett par veckor sedan i Visby, men eftersom nya primörer tillkommer hela våren har man i år valt att låta evenemanget sträcka sig från tidig maj och in i högsommaren.
Gissel blev mode
Matkunniga Anna Ulmstedt, som invigningstalade vid Stenhuse, tillät sig att raljera lite kring begreppet primörer.
I dag är nässlor, ramslök och kajpar finmat. När Anna bläddrar bland sina matminnen från barndomen minns hon dem som ett gissel. Nässlorna vid gödselstacken brändes och ramslöken måste rensas bort från kohagarna, annars blev det avdrag på mjölken.
- Det går så mycket mode i mat och får något vara med tillräckligt länge blir det hypermodernt. Jag gissar att kirs-kål blir vår nästa primör, förklarade Anna med en blinkning.