Sparrispremiären på Stenhuse gård frös inne

Inne i odlingstunnlarna sticker sparrisen upp, men den är liten och lider av brist på sol. På Stenhuse gård måste den efterlängtade sparrispremiären därför skjutas upp.

Tomas Stenhuse tvingas flytta den planerade primörpremiären eftersom sparrisen inte hunnit växa sig tillräckligt stor.

Tomas Stenhuse tvingas flytta den planerade primörpremiären eftersom sparrisen inte hunnit växa sig tillräckligt stor.

Foto: Anna Ekeroth

Sanda2024-04-14 17:30

Nyheten i korthet

  • Sparrispremiären på Stenhuse gård i Sanda har skjutits upp på grund av brist på sol, vilket har lett till att sparrisen är för liten.
  • 23 plockare från Thailand anlände för att skörda på gården, men endast två kilo sparris kunde skördas.
  • Oro finns över framtida frost, vilket kan hota resten av skörden. Nästa vecka väntas temperaturer runt nollan.

Förra veckans varma vårväder bådade gott för primörerna men utan fortsatt sol och värme blev det ingen sparrispremiär på Stenhuse.

– På måndag skulle gårdsbutiken ha sparris men det kommer inte finnas, det har varit för lite sol, säger Tomas Stenhuse som driver Stenhuse gård i Sanda.

Dagen innan anlände 23 plockare från Thailand redo att sig an årets första skörd i gårdens sex hektar stora sparrisodling i odlingstunnlar.

Tidigt på torsdagsmorgonen gav de sig ut och tog av all duk från tunnlarna och efter en timmes arbete var de klara med årets första sparrisskörd.

– Det blev två kilo, säger Tomas Stenhuse. 

undefined
efter att ha skördat samtliga sex hektar eller motsvarande en sträng lika lång som från Sanda till Visby blev den totala skörden cirka två kilo.

På botten av två små lådor ligger de gröna delikatesserna.

– Till grossist skulle kilopriset ligga på ungefär 165 kronor, men de första kilona brukar jag dela ut till grannarna, säger Tomas Stenhuse.

Han har tagit bilen ner till sparrisfälten, vinden river i dukarna och regnet hänger i luften. På fältet bredvid rensar thailändarna ogräs i jordgubbslandet istället.

undefined
Den thailändska personalen fick en kall start på sin Sverigevistelse. När de lämnade Thailand för några dagar sedan var det över 40 grader varmt där.

– Längre fram när skörden kommer igång är det fulla dagar med jobb för 35 man. När det blir varmt kommer det att "braka upp" på det här fältet, då kommer det att bli tio ton att skörda, säger han.

undefined
Som små spjut sticker sparrien upp ur jorden. Men de ska vara större innan de kan skördas.

Totalt odlas 19 hektar sparris och årets skörd väntas ligga på ungefär 45 ton. 

Men ännu kan mycket hända. Oron för frosten finns alltid där och under nästa vecka väntas temperaturer runt nollan på nätterna. 

– Blir det en natt med tre till fyra minusgrader då försvinner allt, säger Tomas Stenhuse.

undefined
Siriporn Kokfai är förman och leder arbetet på fälten.

På den lilla vägen ner till odlingarna kommer förmannen Siriporn Kokfai körande med sin röda moped. Hon har jobbat på Stenhuse gård sedan 2010 och leder nu arbetet på fälten. 

– Det blir en stor omställning för de som kom i går från Thailand där det är 43 grader mot detta, det är som en chock, säger hon.

Ute i jordgubbslandet har arbetarna dragit sina stora rishattar ned över öronen.

– När regnet kommer går vi upp i packeriet, säger hon. 

undefined
Vitlöken ska delas i klyftor sättas i jorden för att sedan kunna skördas i sommar.

Siriporn Kokfai kommer själv från Thailand och det är i hennes hemby Udonthani i nordöstra Thailand som alla arbetarna har rekryterats.

– Det fungerar otroligt bra, säger Tomas Stenhuse.

Han och Siriporn Kokfai pratar om hur de ska lägga upp arbetet, istället för att skörda igen på lördag bestämmer de sig för att vänta fyra dagar, till på måndag innan sparrisen åter ska skördas.

undefined
Sparrispremiären skulle äga rum i Sanda på måndag men nu tvingas Tomas Stenhuse flytta fram premiären kanske en vecka.

– Gårdsbutiken är redan öppen men vi får se om det blir någon sparris nästa måndag istället.

undefined
Gårdsbutiken är redan öppen men det finns ingen sparris att köpa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!