Bakom The greathouse project står Åsa Hedengrahn, som bland annat driver ett bageri i Tofta, som köpte marken redan 2012. Men, som för många byggen på Gotland, har vattensituationen varit en kritisk faktor, så även i Sanda. Men kommunalt vatten och avlopp finns nu framdraget, om än inte påkopplat. Man hoppas kunna provtrycka runt nyåret och i den bästa av världar kunna koppla in till sommaren 2023. Detta, parallellt som man bygger projektets första visningshus.
Totalt finns 18 tomter avstyckade på 8,7 hektar. Innan projektet startade såldes ytterligare två tomter, men som då aldrig varit tänkt att ingå i projektet.
Åsa Hedengrahn har till sin hjälp tagit in entreprenören My Wrethagen, som bland annat driver hotell Stelor i Västergarn och arkitekten Katarina Ossian som ritat husen. Alla tre är boende i Västergarn med omnejd.
Att bygga hållbart och att erbjuda ett genomarbetat koncept med fokus på just det hållbara har hela tiden varit en självklarhet.
– Det här är ett koncept som jag verkligen vill göra – all in. Idén föddes egentligen för flera år sedan. Och allt började med vattenfrågan och hur man skulle ha gjort och så vidare.
Idén och visionen är att köparen av respektive tomt är förpliktigad att bygga ett av tre husmodeller och enligt konceptet. I området som kommer växa fram kommer man bland annat anlägga en damm för att samla dagvatten och även spara viktiga grönområden för rekreation samt mark för gemensamma odlingar.
– Vi tänker 100 procent återvinningsbart och cirkulärt, från start.
Tillbaka till vattnet, och vattenfrågan, igen. Där har konceptskaparna valt ett system som både är just cirkulärt och återvinningsbart.
– Med det duschsystem som vi använder kommer man kunna återanvända upp till 90 procent av vattnet. Man duschar i använt vatten i ett integrerat reningssystem. Sen används vattnet som man tvättar händerna med till att spola i toaletten. Cirkulärt!
Varje husmodell har ett eget växthus för odling och som tidigare nämnt kommer möjligheten att finnas för att odla gemensamt. Det ska finnas möjlighet att ta klimatsmarta beslut, enligt grundaren.
– Alla som flyttar hit ska ha möjligheten till självförsörjning. Men sen finns såklart inga krav på vad man gör och inte gör.
Vidare ska koncepthusen vara helt fria från cement. I stället har man till exempel tagit fram en bottenplatta helt i återvunnet glas.
– Det går jättebra att använda. Det är ett väldigt bra material som har samma energivärde som betong. Vill man, kan man smälta ned glaset igen till något annat.
Den första tomten inklusive hus är redan såld. Nu hoppas Åsa Hedengrahn att försäljningen ska kunna ta fart.
– Det huset kommer också att fungera som ett visningshus. Det känns jättekul och ska bli så spännande att se det växa fram.
Förhoppningen är att dra igång bygget efter nyåret. I den bästa av världar kan inflyttning ske i slutet av 2023, enligt Åsa Hedengrahn.
Vilka ser ni framför er som ska bo här?
– Visst vore det fantastiskt med boende här som bor året runt. Så området blir levande. Det känns jätteviktigt. Och gärna en mix av personer i olika åldrar, men det är inget som går att styra över.
Åsa Hedengrahn hoppas att Greathouse ska kunna inspirera andra att tänka hållbart framöver.
– Det är lite av tanken. Vårt bidrag liksom. Det är så oerhört viktigt att vi sätter hållbarheten först.