Stormöte om skolnedläggning: "Det måste utredas mer"

Sanda skola är en av de som hotas av nedläggning enligt förslaget om ny skolorganisation. På torsdagen mötte politikerna föräldrar i socknen.

50 personer fick plats på mötet med föräldrarna i Sanda bygdegård. På plats fanns bland andra politikerna Stefan Nypelius (C) och Jonathan Carlsson (S) från barn- och utbildningsnämnden, samt utbildningsdirektör Torsten Flemming som håller i skolutredningen.

50 personer fick plats på mötet med föräldrarna i Sanda bygdegård. På plats fanns bland andra politikerna Stefan Nypelius (C) och Jonathan Carlsson (S) från barn- och utbildningsnämnden, samt utbildningsdirektör Torsten Flemming som håller i skolutredningen.

Foto: Aron Hejdström

Sanda2020-09-18 13:12

På torsdagskvällen hölls möte i Sanda bygdegård där föräldrar till barn i skolan fick möta barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Nypelius (C) och andra vice ordförande Jonathan Carlsson (S). På plats fanns även utbildningsdirektör Torsten Flemming, ansvarig för skolutredningen som föreslår att åtta skolor läggs ner.

Aron Hejdström har två barn i Sanda skola och tyckte att det var ett konstruktivt möte.

– Vi hade en bra dialog om hur man ska tänka kring framtidens skola och om det verkligen är ekonomiskt och kvalitativt hållbart att avveckla de små landsbygdsskolorna. Även om de är små är det kanske de som kommer hjälpa till att hålla uppe möjligheten till utbildning i framtiden.

Sanda skola har i dag cirka 90 elever och 75 barn på förskolan. Regionens förslag är att grundskolan flyttas till Klinteskolan.

– Klinte är rätt nära och har bra lokalresurser, men det behöver utredas mer. I dag är det ytterst oklart var eleverna faktiskt kommer att ta vägen. Torsten Flemming lovade att det ska göras en konsekvensutredning där man frågar alla elever och vårdnadshavare vart de skulle vilja flytta om det blir en nedläggning, med tanke på det fria skolvalet, säger Aron Hejdström, och fortsätter:

– Politikerna var väldigt öppna för tankar och input. Nu är det upp till dem att forma förslaget utifrån vad vi i lokalbefolkningen vill.

Flera liknande möten med föräldrar har hållits på skolor. Under torsdagskvällen bland annat i Stenkyrka.

Då klubbas den nya skolan

Tanken var att förslaget till ny förskole- och grundskoleorganisation skulle behandlas av barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott den 29 september.  

Nu kommer frågan om skolans framtid att skjutas fram två månader till den 24 november.  Det innebär i sin tur att regionfullmäktige tar ställning tidigast vid sitt februarisammanträde. 

Det är ännu omöjligt att säga om tidsplanen kan hålla ändå. Den ska i så fall påbörjas hösten 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!