Surfare oroas av kiteförbud

Med sitt skyddade läge har viken vid Vivesholm i Sanda blivit en av de viktigaste platserna för kitesurfning på Gotland. Nu stoppas surfningen från mars till juli.

Söker egna stränder. Jonatan Lundmark pumpar upp sin drake innan avfärd. Kitesurfarna är ofta ute i stormväder och söker stränder där de inte riskerar att komma i närheten av badande.

Söker egna stränder. Jonatan Lundmark pumpar upp sin drake innan avfärd. Kitesurfarna är ofta ute i stormväder och söker stränder där de inte riskerar att komma i närheten av badande.

Foto: Dennis Pettersson

Sanda2016-09-07 05:30

425 personer har skrivit under den namninsamling som ville stoppa länsstyrelsens begränsning av kitesurfning i viken vid Vivesholm i Sanda. Men protesterna hjälpte inte. I måndags beslutade länsstyrelsen att förbudet ska gå igenom.

– Jag förstår det inte, säger Carl Ewald, som driver Gotlands Surfcenter i Tofta.

För honom och andra kitesurfare är Vivesholm en av de viktigaste platserna för kitesurfning på Gotland. Här finns allt: På de stora gräsytorna kan surfarna rigga sina drakar och holmen skapar en skyddande famn som gör att inte ens nybörjare riskerar att driva ut till havs. Och, framför allt: Här finns vinden! Den vanliga sydvästen gör att vindförhållandena ofta är perfekta.

Carl Ewald och Jonatan Lundmark, som är ordförande för kitesurfarnas förening, förstår inte hur de kan störa.

– Vi lägger ut våra drakar på marken och går ut i vattnet, det är allt, säger Jonatan.

Länsstyrelsens förbud ingår som en av flera föreskrifter när Vivesholm blir ett naturreservat. Området är känt för sina höga naturvärden. På de betade strandängarna finns ovanliga växter och ett rikt fågelliv och flera naturvårdande organisationer hävdar att kitesurfarnas drakar skrämmer häckande fåglar.

– Skärmarna uppfattas som rovfåglar av fåglar som ligger på bon. Kitesurfarna är ofta ute när det är blåsigt och kallt och sådana dagar är äggen och ungarna särskilt utsatta, förklarar Magnus Martinsson som har handlagt frågan på länsstyrelsen.

I det ursprungliga förslaget skulle förbudet gälla året om, men efter kontakter med kitesurfarna har länsstyrelsen fått veta hur viktig platsen är för dem. Kiteförbudet blir därför tidsbegränsat till perioden 15 mars till 30 juni.

– Jag tycker att det är en väl avvägd föreskrift, säger Magnus Martinsson.

Carl Ewald och Jonatan Lundmark är glada över att länsstyrelsen har lyssnat på dem och varit tillmötesgående, men känner också en oro för framtiden:

– Jag är orolig för att det kan bli fler begränsningar för kitesurfningen på Gotland, säger Carl Ewald och fortsätter:

– Vi kämpar för att få en inflyttning till Gotland, men det räcker inte med att vi har världsarv och natur. Det måste finnas saker att göra också.

Magnus Martinsson på länsstyrelsen ser dock inte att kitesurfarnas intressen kolliderar med naturintressen på så många andra platser. De viktigaste häckningsplatserna på ön har redan tillträdesförbud under häckningstiden.

Naturreservatet Vivesholm

Naturreservatet Vivesholm i Sanda bildas för att ge bättre skydd till ett område som är ett bra exempel på gammal betespräglad kustmark med mycket höga naturvärden.

Vivesholm har betats av djur under lång tid. Det avspeglas bland annat i en rik svampflora med många rödlistade svampar. Här finns bland annat vridfingersvamp och sammetsmusseron.

På Vivesholm finns också ett rikt fågelliv med många strandängsfåglar.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om