Järnåldersboplats funnen under skola

Sanda skola ligger på mark som kan ha varit bebyggd redan på järnåldern. Vid grävarbeten på skolgården nyligen hittades stolphål och rester av eldstäder.

Sanda/Fårö2010-11-03 04:00

Det rör sig om en fyndplats som hittills varit okänd, ända fram till i september då man började gräva för uppställning av några baracker. Grävmaskinisten Stefan Lindby upptäckte då några svarta fläckar i marken. Arbetet avbröts och arkeologen Gunilla Nydolf från Gotlands museum snabbinkallades för att göra en undersökning.
Förutom en del keramikskärvor hittade Gunilla Nydolf stolphål och rester av några eldhärdar.
- Vi ska ännu göra en c14-analys av eldhärdarna, men keramikskärvorna talar för att det rör sig om en boplats från järnåldern, säger Gunilla Nydolf.
Eftersom det rör sig om en nyupptäckt fornlämning kan staten bevilja stöd till utgrävningen. Riksantikvarieämbetet har beslutat att ge 28 500 kronor till utgrävningen.

Vrakfynd på Fårö
Riksantikvarieämbetet ger även pengar till en fortsatt undersökning kring det skeppsvrak som hittades på Fårö i september. Göran Ankarliljas bolag Aqua-arkeologen får 30 000 kronor för att gräva ett provschakt där man antar att skeppets mittdel finns. Det finns hopp om att hitta spår av last eller utrustning som kan bidra till en säkrare datering.
De vrakdelar som hittades kom i dagen i samband med att man grävde nya avloppsbrunnar vid Nors på Fårö i september. En och en halv meter under markytan, och 50 meter från land, hittades bland annat en bottenstock, kölsvinet och kölen.
Den analys som gjorts visar att skeppet med stor sannolikhet byggts av furu som vuxit på Gotland, och att det kan ha byggts någon gång mellan 1400-talet fram till 1700-talet.
En datering med hjälp av årsringar landade på cirka 1560, men det är en osäker skattning.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om