GT har tidigare skrivit om att Luftfartsverket och Swedavia utreder fjärrstyrd flygledning bland annat på Gotland. Med hjälp av kameror och digital dataöverföring skulle flygledartornet i Visby kunna stå obemannat, teknik som redan testats på andra håll.
Förslaget har mött motstånd – och det redan innan det datahaveri som stängde stora delar av Sveriges luftrum den 19 maj.
En flygledare har nu kontaktat GT med följande fråga: ”Hade Visby flygplats fungerat i torsdags om den hade varit fjärrstyrd?”
Luftfartsverket har i nuläget inget svar att ge.
– Det är en alldeles hypotetisk fråga. Det vi såg var en störning på delar av vårt system, säger verkets presstalesman Per Fröberg.
Det rör sig dock inte om vilka delar som helst – utan just om datakommunikationen inom flygledningen. Kontakter mellan kontrollcentraler och flygledartorn drabbades, vilket ledde till totalt 113 inställda flyg.
Stefan Ring är militärstrategisk expert och var tidigare chef för Försvarets basbataljon Gotland. Han menar att maj månads tekniska fel vittnar om sårbarhet.
– Det var ytterst oroväckande. Om systemet är så sårbart för egna fel, hur kan det då stå emot till exempel ett cyberangrepp, undrar han.
Stefan Ring utgår ifrån att Försvaret blir en kritisk remissinstans i frågan om fjärrstyrd flygledning:
– De borde vilja behålla ett antal flygledare i Visby för eventuella krissituationer.
Försvarsmakten skriver i ett mejl till GT att de ”tittar på frågan” och att den ”bereds inom Högkvarteret”.