Endast svenskt kött hos Region Gotland

Region Gotlands nya livsmedelsavtal innebär att andelen svenskt färskt kött, potatis och rotfrukter ökar till 100 procent. Ungefär hälften av kött och färs blir gotländskt.

Foto: Montage

Satsar inhemskt2018-09-05 12:03

Region Gotland meddelar i ett pressmeddelande att man från och med oktober enbart kommer använda sig av svenskt kött i sina verksamheter.

Nyligen avslutade regionen upphandlingen av kött, chark, potatis och rotfrukter samt frukt och grönt.

Två lokala grossister, Keges och Gotlandsspecialisten, lämnade de vinnande anbuden och genom att ställa krav på bland annat djurskydd kommer den redan höga andelen svenskt färskt kött att öka till 100 procent.

Även potatis och rotfrukter blir 100 procent svenska. Ursprungsland för frukt och grönt varierar kraftigt med säsong. I och med den nya upphandlingen kommer också andelen ekologiska produkter att öka, meddelar regionen.

– Varje dag serverar vi 11 000 måltider i våra verksamheter och det känns fantastiskt att vi kan erbjuda svenska och gotländska produkter av hög kvalitet. Att vi dessutom kan fortsätta att handla från lokala leverantörer är också betydelsefullt, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!