Här har Gotlandslinsen sin framtid

Torkan kunde ha tagit kål på entusiasmen. Men vid Mickelgårds i När fortsätter arbetet med att göra gården till öns centrum för odling av linser.

Den mer än 80 år gamla rensmaskinen kräver som skylten säger: ”använd endast originalreservdelar”.

Den mer än 80 år gamla rensmaskinen kräver som skylten säger: ”använd endast originalreservdelar”.

Foto: Per Leino

SATSNING (GA)2018-08-23 09:23

Det började med en liten försöksodling på två hektar 2016. Hushållningssällskapet hade fått en förfrågan från det nystartade företaget Nordisk Råvara AB som undrade om det fanns någon på Gotland som ville odla en gröda som var populär på ön under 1800-talet men som länge varit bortglömd. Jörgen Thomsson och Mari Håkansson vid Mickelgårds i När nappade. De ägnar sig åt grönsaksodling, främst palsternackor, och tyckte att det kunde vara roligt att pröva något nytt. På hösten för två år sedan kunde de skörda 1 500 kilo Gotlandslinser.

Två hektar utökades till sju hektar förra året. Sju ton linser skördades. I år har 22 hektar odlats. Skörden är nyligen avslutad.

– Allt på åkern var litet och torrt. Det var tur att vi hade så stor areal, nu får vi i alla fall en del ändå, säger Mari Håkansson.

Arbetet med att rensa linserna pågår ännu, så hur stor årets skörd blir vet inte Jörgen Thomsson och Mari Håkansson. Men de tippar på 400-500 kilo per hektar.

Gotlandslins är en gammal kulturväxt som under lång tid anpassat sig till gotländska förhållanden. Sorten är inte svår att odla, tycker Jörgen Thomsson. Det besvärliga kommer efteråt, när skörden ska rensas. Hur gotlänningarna odlade linserna på 1800-talet vet inte Jörgen och Mari, men för att de ska gå lättare att skörda odlas linserna ihop med havre som stöd. Att skilja de båda grödorna åt är en utmaning.

Golvet på loftet skakar när Jörgen Thomsson startar den rensmaskin man investerat i. En klenod av märket Thermaenius Imperator, årgång 1935, som Jörgen hittade i Gagnef.

– Den fungerar bra, men behöver en del omvårdnad, säger han samtidigt som linser börja trilla ut på ett håll och havren på ett annat.

Den mer än 80 år gamla maskinen gör dock inte jobbet helt perfekt. Därför behövs ytterligare en rensning, den här gången i en hypermodern japansk maskin som med hjälp av optik rensar bort det sista. Maskinen kan programmeras så att den sorterar bort allt som inte har rätt färg eller storlek.

När rensningen är klar vid Mickelgårds skickas linserna till fastlandet för att paketeras.

– Vi hoppas att vi med tiden kan sköta hela processen på Gotland, säger Mari Håkansson och berättar att man även rensar linser som odlas vid tre andra gårdar på ön.

Gotland Grönt Centrum driver projektet Linsodling på Gotland och det odlas linser av några andra sorter på ön. Förutom Gotlandslinser har även gröna och organgea linser odlats på försök. Efter den första säsongen visade det sig att Gotlandslins hade bäst avkastning.

Jörgen Thomsson och Mari Håkansson startade i början av året företaget Gotlandslins AB och satsar för att fortsätta odla linser. Men hur stor arealen blir nästa år bestäms av Nordisk Råvara, som svarar för försäljningen.

– Det kommer inte att bli svårt att sälja årets skörd. Jag tror arealen nästa år inte blir mindre, men hur stor den blir behöver vi inte bestämma förrän i vår, säger Tomas Erlandsson vid Nordisk Råvara.

Nordisk Råvara säljer sina produkter i första hand till restauranger, storkök och livsmedelsindustrier. Gotlandslinser är en uppskattad råvara bland kockarna. I juni hölls en workshop för gotländska restauranger.

– Den har en fin mineralton, en smak som den kanske hämtat från den kalkrika jorden. Under Almedalsveckan gjorde ekokocken Luqaz Ottosson en falafel på Gotlandslinser som vann pris som veckans klimatsmartaste mat, berättar Tomas Erlandsson.

Mari Håkansson gillar Gotlandslinsen.

– Den har mer smak än andra sorter. Jag brukar koka dem, blanda med potatis och steka linsbiffar, berättar hon.

Gotlandslins

Gotlandslinsen har sitt ursprung i Asien och hör till de första odlade växtslagen. Växten har odlats i Medelhavsområdet i tusentals år och spred sig därifrån till resten av Europa. I Sverige har linser framför allt odlats på Gotland.

Linserna kokas försiktigt i rikligt med saltat vatten i 17 minuter. Kan därefter ätas hel, mixas eller krossas och användas i en mängd olika maträtter. Förr användes den i grytor och soppor, och maldes linserna kunde de användas till pannkakor.

Fakta: Nordisk Råvara

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om