Det är 300 år sedan senast. Den gången kom teplantorna med Ostindienfararna till Göteborg och lastades om till hästdroska mot Uppsala. Carl von Linné försåg växten med latinskt namn och lyckades hålla liv i plantorna i 18 år.
– Jag har det lite lättare, konstaterar Mikael Hassellind och trycker ner ännu en planta i åkern vid Tjuls i Eskelhem.
Att odla te på Gotland kan tyckas förutsättningslöst, eftersom plantorna vill ha sura miljöer och inte trivs i öns kalkrika jord. Mikael har löst det genom att gräva odlingsbäddar fyllda med torv och barkmull. Fördelarna, hoppas han, ska överväga.
– Dagslängdsmässigt har vi det jättebra på sommaren med mycket soltimmar. Det enda problemet är kylan på vintern. Jag kommer att täcka plantorna med halm, säger han.
Idén dök upp när de gamla gymnasiekompisarna Mikael Hassellind och Fredrik Dahlbom började spåna. Fredrik är uppvuxen i sina föräldrars teaffär, numera är han en av delägarna till Kränku. Att sälja sitt egenodlade te tyckte han skulle vara kul.
– Vi hade tänkt ha fem eller tio plantor, men inte i den här skalan, säger han.
Mikael satte däremot fart och trodde på idén.
– Det är försöksodling det här året. Funkar det har jag inga problem med att plantera te på hela stället. Här finns 15 hektar mark, säger han, och berättar att han än så länge bor kvar i Uddevalla och jobbar på länsstyrelsen i Västra Götaland.
Först var tanken att så egna frön, i form av hasselstora kärnor. Men de måste sås färska utan att ha torkat. Att beställa plantor uppdrivna i Holland visade sig vara lättare. 1 500 finns nu i Eskelhem. 500 ska planteras och resten säljas till gotlänningar, som vill försöka sig på att odla sitt eget te, för att hjälpa till att finansiera projektet.
Tanken är att teplantorna ska få växa till sig, ungefär 30 centimeter om året. De sätts i dubbla rader ock ska tuktas till en och en halv meters plockhöjd. Både bladen och blommorna kan användas till te, men de första åren måste skörden vara i blygsam nivå.
Fredrik Dahlbom hoppas sedan kunna blanda te på gotländsk råvara.
– Det handlar om runt ett kilo färdigt te per buske och år. På sikt hoppas vi kunna ersätta delar i sortimentet med lokalt te, säger han.
Teplantagen i Eskelhem tror Mikael och Fredrik kan bli ett besöksmål för allt mer matintresserade turister. Den blir unik i landet, dessutom i vacker gotländsk miljö med vandringsled och naturen in på knutarna.
Fredrik längtar efter att få provsmaka de åtråvärda bladen.
– Jag kommer att dricka med andakt. Det kommer att vara otroligt häftigt, säger han.