Den gotländska nätverksoperatören BRSnetworks har tecknat avtal med Uniper om att bygga ett nytt datacenter inom skyddsområdet vid kärnkraftsverket i Oskarshamn.
– Det är en stor möjlighet för oss och även för Gotland, säger Henrik Ringbom, vd på BRSnetworks.
Affären är den största som BRSnetworks har gjort hittills.
– I initialläge är affären värd mellan 70 och 100 miljoner kronor i uppstartskostnad, säger Henrik Ringbom.
Han räknar med att BRS networks kommer att behöva nyanställa personal både på Gotland och i Oskarshamn.
– Jag skulle tippa på att det handlar om 10 till 20 nya tjänster. Det handlar om ett 10-tal nya jobb på Gotland i första läget, sen tror jag att antalet kommer att växa, säger Henrik Ringbom.
I dag är bara en av Oskarshamns reaktorer i gång. De två andra reaktorerna är avstängda och på väg att avvecklas. Det gör att man har letat efter andra aktörer som kan bedriva verksamhet inom anläggningens skyddsområde. Efter ett flertal stora etableringar med amerikanska storbolag satsar nu Uniper, som är en avknoppning till energijätten EON, på att bygga upp en rejäl datacenterverksamhet vid kärnkraftsverkets nedlagda reaktorer. För att möjliggöra det har Uniper nu tecknat avtal med det gotländska företaget BRSnetworks som ska uppföra själva byggnaden.
– Vi kommer att etablera två nya datacenter som kommer att vara fysiskt ihopkopplade med varandra, säger Henrik Ringbom.
Genom affären ser BRSnetworks möjligheter i att expandera även internationellt.
– Målet är att ta detta vidare på platser även i utlandet, säger Henrik Ringbom.
Enligt tidsplanen är målsättningen att de första kunderna till datacentret ska vara på plats under 2018.
De kunder man riktar sig till är i första hand de med krav på hög säkerhet. Enligt Uniper kan det handla om högsäkerhetstjänster som banktjänster och viktiga samhällstjänster.
– Myndigheter och finansinstitut kommer att få allt högre krav på sig gällande var de ska lägga sin data, säger Henrik Ringbom.
Att hantera känslig data på ett säkert sätt är inte minst aktuellt efter turerna på Transportstyrelsen då viktig säkerhetsinformation läckte ut.
– Det här är ett skyddsobjekt som kommer att bevakas med beväpnade vakter, säger Henrik Ringbom.
Enligt Uniper finns det stora möjligheter att expandera men enligt företagets vd går det i nuläget inte att säga hur stor anläggningen kan bli.
– Vi vill inte göra någon sådan uppskattning i dag. Det vi ser är att det finns en stor potential till utökning. Infrastrukturmässigt finns det väldigt stora möjligheter, säger Johan Svenningsson, vd på Uniper till computersweden.idg.se.
BRSnetworks har i dag 80 anställda med huvudkontor i Visby och två filialer i skånska Höör och estniska Tartu.
Genom affären kommer även BRS datahall på Gotland att bli mer aktuell, menar Henrik Ringbom.
– Vi har ett worldwide-patent på hela byggnaden där vi bygger som nästan ett eget bergrum, säger han.