Gammalt kökblev nytt – med återbrukade ting

Deras kunskaper i konst och design liksom deras intresse för återbruk och loppisfynd återspeglas i deras kök. För drygt ett år sedan flyttade paret Therese Vikman och John Jakobsson från en hyreslägenhet i Stockholm till sommarstället i Hörsne, där de hittat en ny livsstil och utrymme för sin kreativitet.

Återbruk. Therese Vikman kombinerar olika gamla föremål och möbler i ny design. Här har hon klätt stegpallarna med skinn från en skinnjacka.

Återbruk. Therese Vikman kombinerar olika gamla föremål och möbler i ny design. Här har hon klätt stegpallarna med skinn från en skinnjacka.

Foto: Maria Molin

SE BILDERNA2017-09-27 10:00

– Det är en tidsresa att kliva över tröskeln till vårt hem. Vi vill att man ska kunna se husets historia, vad det en gång varit, säger John Jakobsson och pekar på spåren efter en gammal eldstad på golvet under det stora köksbordet i ek.

Cajunkycklingen puttrar i ugnen och den fyraåriga sonen Harry hjälper till att skala sötpotatis till moset. När katten Pommac kilar in genom glasdörrarna som vetter ut mot trädgården och hoppar upp på en köksstol är alla samlade. Det är här de möts vid femtiden varje kväll efter jobb och förskola och det var här de började den omfattande renoveringen av huset för drygt ett år sedan.

– Det gäller även sakerna, de ska också ha en historia, säger Therese Vikman entusiastiskt.

– Om man köper begagnat har de ofta en patina, som det fabriksnya saknar, och en charm som skapar hemtrevnad. Naturmaterial har varit en viktig del i planeringen av köket, trä och sten.

Alla föremål har sin historia att berätta och köket är som en novellsamling med guldkantade sidor. Den stora taklampan i form av en ananas hamnar lätt i blickfånget.

– En man hade köpt den i en antikaffär i Paris och tyckte inte att den passade in i hemmet längre. Då fick den en plats här istället, säger hon och tillägger:

– Egentligen är det taklampan och fondväggens blommiga William Morris-tapet som sticker ut i rummet, som annars har en sober karaktär i grått och vitt. Ett lantligt kök med en tvist – så kanske man skulle kunna beskriva det. Min passion för mönster smittar av sig i hela husets inredning.

Det har gått drygt tre år sedan paret hittade det röda plåthuset som till en början blev deras sommarställe. Designern Therese Vikman och konstnären John Jakobsson bodde i en hyresrätt i Stockholm och drömde om en annan livsstil med mer tid för familjen och utrymme för kreativitet. Här mitt bland åkrar och ängar, intill naturreservatet Prästänget i Hörsne, fann de vad de sökte.

– Här får vår experimentlust fritt spelrum och vi får tid och fysiskt utrymme att utveckla det kreativa skapandet, säger John.

De sa upp sig från sina jobb i storstaden, flyttade hit permanent och började planera, renovera och bygga upp en kreativ mötesplats med ateljé och sommarbutik där de säljer konsthantverk, inredningsprylar och vintagekläder. De döpte butiken till Studio Plåthuset eftersom de skämtsamt brukar kalla boningshuset för just det, och webbutiken är öppen året om. Huset var ett torp från 1930-talet som byggdes ut på 70-talet och förseddes med plåt utanpå träväggarna.

När de flyttade in var köksgolvet täckt av en plastmatta från 70-talet.

– Vi hoppades att originalgolvet skulle finnas där under och det gjorde det – halva golvet har breda brädor från 30-talstorpet och den andra halva är utbyggnaden från 70-talet med smalare golvplankor. Eftersom de ändå såg olika ut, bestämde jag mig för att måla vita rutor på den nyare delen, berättar Therese.

I Stockholm arbetade hon som produkt- och printdesigner inom modebranschen. Sedan förra sommaren frilansar hon inom illustration, styling och grafisk design. John är uppväxt i grannsocknen Vallstena och har gått Konstfacks keramik och glas-utbildning i Stockholm. När han flyttade tillbaka till ön började han arbeta som konservator, vid sidan av det konstnärliga skapandet i ateljén.

– Bakom vårt kök ligger en investering i tid, snarare än pengar. Jag vet inte hur många timmar vi lagt ner på planering, samlande och att titta på inspirationsbilder av olika slags kök, säger han.

– Det är här vi tillbringar mest tid, av flera anledningar. Köket är det största rummet, till och med större än vårt vardagsrum. Det är väldigt trivsamt och har bäst ljusinsläpp. Här vid köksbordet jobbar jag med mina frilansuppdrag, på golvet leker Harry och på den praktiska diskbänken pågår ofta kreativa projekt, berättar Therese.

När de renoverade köket tog de hjälp av snickare, elektriker och rörmokare. Först tog de bort allt för att kunna montera nya stommar och satte sedan tillbaka diskbänken från 70-talet och köpte en begagnad spis som matchade den. Tak och lister målade de själva. De flesta möbler och föremål har de funnit på nätauktioner och på olika loppmarknader på ön.

– Vi försöker att få tag i begagnat först och främst och drar fördel av att folk vill byta ut sina grejer fort. Man kan verkligen hitta begagnade möbler i bra skick och för fyndpriser, säger John och fortsätter:

– Vi vill inspirera andra att tänka att man inte måste köpa allt nytt och att det inte behöver kosta så mycket att inreda ett rum. Många köper till exempel handtag och dylikt i byggnadsvårdsbutiker, som man lika väl kan köpa begagnat.

– Inte ens vår hibiskus har vi köpt ny, den fick vi av pappas granne i Stockholm, säger Therese och pekar leende på växten som frodas i en rymlig kruka på golvet intill kylskåpet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!