Videon är inte längre tillgänglig
Helagotland.se tog saken i egna händer och testade olika reflexer på en väg i mörkret. Se filmen här intill!
I filmen lät vi bilen stå med halvljuset på, och personen som testar reflexerna befinner sig cirka 50 meter framför bilen.
Reflexer blir aktuellt varje höst, inte minst för NTF, som delar ut reflexer och informerar om hur man bär dem.
– Det viktigaste är att ha en reflex som funkar. Reflexer är ju färskvara, säger Anna Rönnle vid NTF på Gotland.
– Man kanske tvättar sin reflexväst och efter ett tag är den gråa reflexytan inget annat än just en grå yta som inte längre reflekterar, och då behöver man skaffa en ny väst.
Anna Rönnle rekommenderar att man byter ut sina reflexer varje år. Eller också att man hänger upp dem i mörkret och lyser med en ficklampa för att testa om de ännu reflekterar ljus.
Det är också viktigt hur man placerar reflexen.
– Ja, är man ute i trafiken ska man komma ihåg att ju längre ner reflexen sitter, desto tidigare träffas den av bilarnas halvljus.
Anna Rönnle menar också att för dem som inte tycker att det är så "coolt" att bära reflexer finns det andra lösningar.
– Det finns ju faktiskt osynlig reflexfärg som man kan spraya på kläder och skor. På dagtid syns den inte men när det blir mörkt reflekteras färgen. Det är väldigt smart.
Det händer att polisen tittar efter cyklister som kör utan lyse eller reflexer. Saknar man en fram- eller baklykta, eller reflexer på cykeln, kan det kosta 500 kronor per grej i böter.
Anna Rönnle menar att böter kan vara bra för den som överskattar sin förmåga när de inte syns i mörkret. Men att allt i grund och botten handlar om att man måste tänka på sin säkerhet.
– Man har ju inte reflex eller cykellyse av rädsla för att få böter, utan det är ju för ens egen skull man väljer att synas i trafiken när det är mörkt, säger hon.