– Bokningsläget ser på förhand mycket bra ut den här säsongen efter de uppgifter och kontroller vi har gjort, säger Peter Jansson, VD för branschorganisationen SCR Svensk Camping.
– Jag ser med tillförsikt på framtiden, fortsätter han.
Orsaken till att allt färre bokat utlandsresor inför sommaren kan vara flera, tror Peter Jansson.
– Dels hoppas nog många på en lika fin sommar som förra året. Dels är den svenska kronan svag, vilket gör att det blir dyrt att åka utomlands. Det kan också bero på att fler bryr sig om miljön och klimatet, även om det inte finns några direkta belägg för det, säger Peter Jansson.
Han berättar också att vädret inte har så stor inverkan på campinglivet som man kan tro. De allra flesta som campar bor i husvagn, husbil eller hyr stuga och de är inte så väderberoende. Tältarna utgör bara 5 procent av de som bor på campingarna och därför påverkas inte beläggningen särskilt mycket om de inte kommer på grund av regn och rusk.
Även på Gotland är trenden positiv. På Svenska Turistföreningens vandrarhem i Ljugarn är det "knökafullt" som vandrarhemsvärden Lena Eneqvist uttrycker det.
Campingen Åminne Fritid och Havsbad har bara någon enstaka stuga ledig och likaså ser det ut hos Slite Strandby. Men Lena Ringvall, som arbetar med marknadsföring av campingen, har upplevt samma sak som charterbolagen.
– Det har varit lite segare med bokningar i år. Folk väntar längre med att boka än de gjorde för några år sedan, säger hon.
Ett par av alla dem som valt att semestra i Sverige är Anna Björnson och Hedda Björnson Mörk från Nynäshamn. Tillsammans med hunden Sally tältar de på Visby Strandby.
– Jag har slutat att flyga av miljöskäl, så då blir det Sverige. Jag skulle kunna tänka mig att åka utomlands men då ska jag åka tåg i så fall, säger Anna Björnson.
I en stuga en bit bort från tälten håller Pelle och Anki Herdell från Veddige på att städa innan de ska åka vidare till Ireviken.
– Sverige är finast på sommaren. Vi brukar mest göra lite kortare turer hemikring men i år valde vi Gotland. Det var dels för Almedalen men också för att se ön. Utlandsresor vill man helst göra på hösten eller vintern, säger Pelle Herdell.
Så ni har inte ändrat era semestervanor de senaste åren på grund av till exempel klimatet?
– Nej, vi flyger så litet att vi tycker att vi kan unna oss det, svarar Anki Herdell.
När det gäller semesterresor till utlandet har flera stora reseföretag haft betydligt färre bokningar inför sommaren i år jämfört med samma tid förra året. Men läget har förändrats en del efter den senaste tidens lite sämre och kallare väder.
– Förrförra helgen sålde vi rekordmånga resor. Det var den mest bokade helgen sedan i januari då de allra flesta svenskar bokar sin sommarsemester. För de som fortfarande vill komma iväg under juli månad finns endast ett fåtal resor kvar, säger Adam Györki, communications manager på charterbolaget Tui.
– Sedan midsommar, när vädret blev mer instabilt, så har bokningarna gått upp med drygt 33 procent. Det är en enormt kraftig ökning på kort tid, säger Kristina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket.
Så flygskam och en svag krona i all ära – får man tro charterbolagens bokningssiffror så verkar det ändå som att det är det svenska sommarvädret som styr över om det blir en hemester eller inte.