Fina jämställdhetssiffror – men det finns mer att göra

Gotland har högst andel kvinnliga företagare och flest pappor som stannar hemma med sina sjuka barn. Men det betyder inte att jämställdheten är större på Gotland än i andra delar av landet.

Anna Ekblom praktiserar på Uncle Joes, där hälften av 18 anställda är kvinnor. I de kök hon hittills varit i har bemötandet varit bra och ska fler kvinnor lockas tror hon att Region Gotlands kockutbildning måste göra mer reklam för sig.

Anna Ekblom praktiserar på Uncle Joes, där hälften av 18 anställda är kvinnor. I de kök hon hittills varit i har bemötandet varit bra och ska fler kvinnor lockas tror hon att Region Gotlands kockutbildning måste göra mer reklam för sig.

Foto: Henrik Radhe

Ser bra ut på pappret (GA)2019-03-08 15:02

På pappret ser det ut som att Gotland leder jämställdhetsligan i landet.

Här finns högst andel kvinnliga företagare och högst andel kvinnliga vd:ar.

Här är papporna också bra på att ta ut föräldraledighet och stanna hemma när barnen blir sjuka. Dessutom är inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män nästan lägst i landet.

– Det ser bra ut, summerar Caisa Skoggren, jämställdhetsstrateg på länsstyrelsen.

Men hon är inte så säker på att dessa siffror betyder att jämställdheten har gjort några särskilt stora landvinningar just på Gotland.

De jämställda lönerna, till exempel. De kan förklaras med att gotlänningar tjänar minst i landet.

– Ju högre lön, desto större blir könsskillnaderna, konstaterar Caisa Skoggren.

Och pappornas uttag av föräldraledighet och kvinnornas företagande har nog mest med arbetsmarknaden att göra. I glesbygd, där det är svårt att få fasta heltidsanställningar, ser det ofta ut så här.

Så efter två år som jämställdhetsstrateg tror Caisa Skoggren inte att hon inom överskådlig tid kommer att kunna lägga ned sin verksamhet och gå hem. Gotlänningar är varken mer eller mindre jämställda än vad man är i övriga landet.

Jämställdhetsarbete handlar om att förändra synsätt och normer och sådant tar tid, konstaterar Caisa Skoggren.

– Alla påverkas vi av våra idéer om kön. Och vi har en idé om att män är framåt och drivande, medan kvinnor mer ser till mjuka värden och därför inte är lika bra på att vara ledare, säger Caisa Skoggren.

Men både samhället och individerna har allt att vinna på jämställdhet.

– Det är viktigt av rättviseskäl. Alla är ju lika mycket värda. Och ett jämställt hem minskar risken för skilsmässor och sjukskrivningar för kvinnor. Men det finns också en kvalitetsaspekt. Det är belagt i forskning att blandade grupper presterar bättre, säger Caisa Skoggren.

Vad kan jag som individ göra för att skynda på utvecklingen?

– Vi kan försöka att göra så jämställda val som möjligt och det blir lättare att göra rätt val, kring exempelvis föräldraledighet, om man planerar, i stället för att bara ta det som det kommer.

Jämställdheten i siffror

Föräldrapenning: Gotländska pappor tar ut 30 procent. Gotland är fjärde bästa län i landet.

Vård av barn: Gotländska pappor tar 40 procent av vab-dagarna. Bäst i landet.

Företagande: 37 procent av företagen 2017 startas av kvinnor. Mest i landet. Samma år rapporterades att 16 procent av de gotländska bolagen hade kvinnliga vd:ar. Det var också mest i landet.

Inkomster: Gotländska kvinnor har 84 procent av männens löner. Näst mest jämställt i landet.

Politisk representation: 32 av 71 ledamöter i regionfullmäktige är kvinnor. Det motsvarar 45 procent. I regionstyrelsen sjunker den andelen till 40 procent. Ännu färre kvinnor har ordförandeposter i de politiska nämnder som styr regionens verksamheter. Bara 2 av 7 ordföranden kvinnor. Det motsvarar 28 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om