Under höstterminen har studenter på Uppsala universitet Campus Gotland som läst ”Produktutveckling för spel” fått skapa spel som bidrar till hälsa och välmående för barn och unga på Gotland.
– Vi började med att kontakta Region Gotland och höra vad det fanns för behov. Vi ville att studenterna skulle jobba med något väldigt viktigt, säger Lina Emilsson, kursansvarig.
Sagt och gjort. Studenterna fick i uppdrag att utveckla spel som ska främja barn i olika åldrars hälsa. Till deras hjälp har de haft anställda på Region Gotland, så som pedagoger och kuratorer.
– Om vi ser till att jobba tidigt och preventivt med barn kan vi minska ohälsan. En av de viktigaste delarna för att må bra är vänskap, ensamhet är det farligaste som finns. Därför var studenterna tvungna att inkludera vänskap i deras idé, säger Lina Emilsson.
På tisdagen presenterades deras spel för klasskamrater, lärare och medarbetare på Region Gotland. En av grupperna, som hade i uppgift att göra ett spel för barn i åldern 6 till 9 år, har skapat ett utbildningsverktyg där spel ska föra barnen närmare varandra.
– Genom att lösa problem och klurigheter tillsammans lär de sig att samarbeta, säger Matt, student på Campus Gotland.
Han framhöll även vikten av mångfald i spel, något som han anser är brist på inom branschen i stort.
– Det är viktigt att visa en hälsosam och realistisk bild av världen. Vi hoppas bidra till att starta ett samtal om mångfald i branschen, säger Matt.
En annan grupp har gjort en handbok för lärare och pedagoger med övningar som uppmanar till vänskapsrelationer. Efter att ha intervjuat ett antal experter har studenterna hittat på olika lekar som ska hjälpa att förebygga ohälsa hos barn. För de allra yngsta barnen, 0 till 5 år, har studenten Alec och hans grupp gjort en app som de kallar ”Stories for Health”. I appen finns interaktiva berättelser och sagor som föräldrar ska göra tillsammans med sina barn.
Förutom årets studentgrupp presenterade en student som läst kursen förra året sin spelidé, kallad "Bridge of potential". Marcel Bailleul har fortsatt att arbeta med idén, att utveckla ett spel som minskar glappet mellan arbetsgivare och personer med autism för att de lättare ska få jobb, under året.
– Det är svårt för folk med autism att nå arbetsmarknaden. Här får användaren se världen ur en person med autisms ögon, berättar Marcel Bailleul.