Politikerna ska i maj besluta sig för hur serviceutbudet ska se ut i framtiden. Under tisdagen presenterades det remissunderlag som ska ligga till grund för ett ställningstagande i nämnderna, budgetberedningen och i regionfullmäktige. I klartext innebär det att Region Gotland under våren ska fatta beslut kring eventuella nedläggningar av olika tjänster som regionen ansvarar för. Sedan tidigare är det känt att öns skola, vård och omsorg kostar runt 6 600 kronor mer per invånare jämfört med kostnaderna hos jämförbara kommuner och landsting.
– Det här är ett kunskapsunderlag utifrån de tre perspektiven tillgänglighet, kvalitet och kostnadsramarna för vår service, och utifrån det blir det politikens uppgift att ta fram förslag på framtidens struktur, säger regiondirektör Peter Lindvall.
Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande, menar att regionen kan komma att ta flera tunga beslut.
– Vi behöver göra effektiviseringar, bland annat genom samarbeten mellan olika verksamheter men också mellan regionen, föreningslivet och medborgarna, säger han.
LÄS MER: Utbud av service på Gotland måste förändras (PLUS)
Han menar att nämnderna har ett stort ansvar nu att se över helheten.
– Vi är angelägna om att hela Gotland ska leva. Men det innebär inte att all service ska finnas på alla ställen. Det ska dock finnas en rimlig service överallt, säger Björn Jansson.
De besparingar som Region Gotland måste göra ska kunna genomföras utan en höjning av skatten på Gotland.
– Om vi inte effektiviserar och hittar smartare lösningar och minskar på verksamhet. Då ligger en skattehöjning som ett brev på posten. Men det är inget som har högsta prioritet. De 170 miljoner vi ska spara innebär att vi minskar kostnaderna framöver, säger Björn Jansson.
Kommer ni klara det utan en skattehöjning?
– Mitt sikte är inställt på att vi ska klara effektiviseringarna utan en skattehöjning. Om vi inte skulle klara det, då är det bara att höja skatten. Vi måste hantera den ekonomiska utmaningen och sedan skapa en service på Gotland som det finns en bred acceptans för. Sedan kommer kanske inte alla vara nöjda, men det får man ha respekt för, säger Björn Jansson.
Under januari och februari ska Region Gotland arrangera flera möten – så att ideella föreningar och utvecklingsbolag får tycka till om serviceutredningen.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.