Polisen på Gotland har sedan i julas utrett flera fall av sexuellt ofredande mot tonåringar vid fritidsgårdar. I polisens förhör rörande sexuellt ofredande utanför Puma i Visby uppgav en pojke och två flickor, den yngsta är under 15 år, att flera vuxna passerade kvällen före julaftonutan att ingripa. Trots vädjan från polisen i massmedia hörde inga vittnen av sig och nu läggs utredningen ner.
– Jag har inte tillräckligt så jag kan förvänta mig en fällande dom, säger förundersökningsledare Susanne Wihlborg.
I förhör erkänner tre utpekade gärningsmän visserligen att de varit på platsen. Men förhören har spretat.
– Jag gör en samlad bild av vad alla säger. Jag har sex olika historier och då är det inte så lätt, säger Susanne Wihlborg.
Fritidsgården i Fårösund anmälde i januari flera fall av sexuellt ofredande. Händelserna den 12 januari fick stor uppmärksamhet i media och på Facebook. Flera ungdomar anmälde då olaga frihetsberövande. Den utredningen lades kort därefter ner av åklagaren. Ungdomarna hade upplevt obehag och varit rädda, men det som framkom i förhör föll varken under sexuellt ofredande eller olaga frihetsberövande.
– När vi hörde folk visade det sig att det funnits flera händelser, säger Susanne Wihlborg.
Två dagar innan nyårsafton ska två flickor ha utsatts för sexuellt ofredande inne på fritidsgården.
– Kring de händelserna har jag betydligt mer samstämmiga berättelser, säger Susanne Wihlborg.
Misstankarna har nu stärkts mot en gärningsman, men denna är fortfarande varken delgiven misstanke eller hörd.
– Vi har en klar bild av vem det är, vi har närmat oss vem den skyldiga är, säger Susanne Wihlborg.
Unga människor som utsätts för brott ska prioriteras av polisen. Att en misstänkt gärningsman efter nästan ett halvår ännu inte har förhörts, menar Susanne Wihlborg, beror på resursbrist.
– Vi har en ökning av prioriterade ärenden, men vi har inte ökade resurser, säger hon.
Enligt Susanne Wihlborg har polisen just nu en ensam ordinarie barnutredare, förstärkt av två ungdomsutredare. Flera tjänster är ännu inte tillsatta.
Anders Holstensson är enhetschef för ungdomsgårdarna norr och han menar att det för både unga brottsoffer och förövare rent generellt är viktigt att samhället är snabba.
– Fem månader är för länge, säger han.