Gotlänning dömd till 2,5 år för tio år gamla sexbrott

Kalmar tingsrätt har dömt en 34-årig gotlänning för våldtäkt efter löften om modelljobb.

Klubbad dom.

Klubbad dom.

Foto: Arkivbild

Sexualbrott mot barn2021-08-13 16:01

34-åringen fälls för våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt försök till samma brott. Brotten har skett vid olika tillfällen och på olika platser mellan 2011 och 2018. Mannen ska också betala skadestånd till ett av offren med 190 000 kronor. Fredagens dom är en deldom. Det innebär att mannen kan komma att dömas för ytterligare liknande brottslighet. 

34-åringen, som är tidigare ostraffad, nekade till allt och bestred skadeståndskraven. Eftersom fallen är så pass gamla handlar det om i dag inte längre heta forum som Bilddagboken (en motsvarighet till Instagram) och Pirate Bay, där nätkontakterna har etablerats. 

34-åringen har 2011 under pseudonym kontaktat en då tolvårig flicka från Kalmar län på Bilddagboken. Han uppgav sig arbeta för en modellagentur och undrade om hon ville göra en ansökan och bli modell. Hon skulle posera och skicka bilder. Hon fick då alltid nekande svar på sina ansökningar och uppmanades till slut att strippa och onanera framför kameran. Uppskattningsvis skickade hon flera år framåt cirka hundra filmer/bilder till honom. 

Detta fortsatte till 2015. Då avslutade hon kontakterna med honom och gjorde 2018 en polisanmälan. Bilder på henne hade fortsatt att cirkulera på nätet. 34-åringen nekade till att ha haft någon kontakt med flickan. Han hade visserligen laddat hem filmer men dessa var från Pirate Bay. I hans dator och mobil påträffades dock filmer och bilder på henne. 

2018 tog 34-åringen på Instagram kontakt med en 14-årig flicka i Mölndal. Då under ett nytt, kvinnligt alias där han uppmanade henne att lägga ut bilder på sig där hon var avklädd, då skulle hon få många följare. Det gjorde hon inte och den första flickan hörde dessutom av sig och skrev att den bild som 34-åringen skickat föreställde henne, varefter även den andra kontaktade flickan gjorde en polisanmälan. 

Tingsrätten fastslår att det är 34-åringen som ligger bakom båda de alias som använts. Han döms därför även för försöksbrott mot den andra flickan. Att brottet inte fullbordades berodde enbart på den tillfälliga omständigheten att det första offret varnade det andra.

I domen konstateras att något annat än ett relativt långt fängelsestraff är uteslutet. Dock mildras strafflängden för att ovanligt lång tid har förflutit sedan brotten begicks. 34-åringen, som häktades i sin frånvaro, ska kvarstanna i häktet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!