Janne jobbar i motvind i Tanzania

För snart tjugo år sedan började Janne Nordstedt att jobba med sexualupplysning i Tanzania. Men inför 20-årsjubileet som firas i Dar es Salaam har både flickor och hbtq-personer drabbats av tuffa motgångar när konservativa ledare tagit över.

Foto: Malin Stenström

Sexualupplysning (GA)2019-01-07 11:54

Dalhemsbon Janne Nordstedt började som sexualupplysare för RFSU för drygt 20 år sedan och har under åren spridit kunskap om genus, sexuell hälsa och mänskliga rättigheter. Han har arbetat i nästan lika många länder, främst i Afrika men också i Asien och Östeuropa. Ett av hans första utlandsuppdrag var i Tanzanias största stad Dar es Salaam.

– Då handlade det om just det som vi nu har sett en backlash på, att tonårstjejer som blev gravida blev utslängda ur skolan och ibland också hemmet, säger Janne Nordstedt.

Han syftar på uttalanden från John Magufuli, som blev landets president 2015. Efter att situationen sakta blivit bättre för unga kvinnor har den konservative och nationalistiske presidenten nu sagt att gravida tonårstjejer inte har i skolan att göra.

Den typen av frågor är just sådant som organisationen Femina Hip, Health information project, jobbat med sedan starten -99. Den når ut till unga tanzanier genom edutainment, en sammanslagning av orden education och entertainment. Med hjälp av underhållning som tidningsmagasin, radiosändningar och tv-shower informerar Femina om reproduktiv hälsa, jämställdhet, mänskliga rättigheter men också om karriärvägar och entreprenörskap för att den unga generationen ska bli självständig. Efter Feminas start var Janne Nordstedt på plats nästan varje år och utbildade personalen. Sedan sju år tillbaka sitter han i styrelsen för den nordiska stiftelsen som driver den tanzaniska organisationen.

I slutet på januari återvänder Janne Nordstedt dit för att fira 20-års jubileum, men på himlen tornar orosmoln.

I den nationalistiska andan som svept över landet utsätts även hbtq-personer för förföljelse. I höstas inrättade Dar es Salaams guvernör Paul Makonda en specialstyrka som ska söka efter homosexuella bland annat genom att kartlägga sociala medier och gripa dem som bryter mot lagen mot homosexualitet. Sedan dess har människorättsorganisationer och aktivister vittnat om en mardrömslik situation där många homo- och transsexuella tvingats gå under jorden. Straffet för homosexualitet kan vara upp till 30 år i fängelse. Makonda har bland annat sagt att han föredrar att reta upp länder i väst framför att reta upp Gud.

– I hela hbtq-samhället är man rädd. Det är tufft med hela det här angiverisystemet, att man ska anmäla sin granne. Det skapar såklart paranoia, säger han.

Janne Nordstedts kollegor på plats vittnar om att debattklimatet har blivit annorlunda.

– Det har blivit tuffare för frivilligorganisationer, man måste vara mer försiktig och inte lika frispråkig och tänka efter vad man skriver, säger han.

Janne Nordstedt beskriver situationen som jobbig, men att i ett längre perspektiv har det ändå sakta gått framåt. De senaste årens bakslag har skett inte bara i afrikanska länder utan också i exempelvis Ryssland. Och högerextremt inflytande i flera länder har gjort att debattklimatet har hårdnat även i väst.

– I början på 00-talet var det lättare att prata om abort, preventivmedel och hbtq-rättigheter. Det var ett tag där när det faktiskt gick framåt, säger Janne Nordstedt.

Men han tror och hoppas att utvecklingen vänder och att politiken ofta går i cykler.

– Vi vet av erfarenhet att när man börjar lyfta frågor som hbtq-rättigheter så möter man ett motstånd. Det kan bli en backlash. Men tyvärr drabbar det en massa människor just nu och det är tragiskt, säger han och avslutar:

– Det är med hjärtat i halsgropen man hör om det som sker och jag hoppas att det går över snart.

Janne Nordstedt

Ålder: 52 år

Bor: Dalhem

Familj: Tre söner och en dotter.

Gör: Sexualupplysare som arbetat både lokalt och internationellt. Driver även chili- och tomatodling.

Bakgrund: Gick en informatörskurs hos RFSL i mitten på 90-talet. Besökte sedan gotländska skolor där han informerade om sex, relationer och genus. Har arbetat i drygt 20 länder med frågor som rör sexualupplysning, mänskliga rättigheter och hiv-prevention.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!