De driver familjeföretaget – sida vid sida

Karin och Erika Andersson är uppvuxna med familjeföretaget Ryftes. När de var yngre tänkte de jobba en kort tid i företaget för att sedan "dra vidare", men arbetet var så kul att de blev kvar och nu jobbar systrarna sida vid sida.

Foto: Eva HC Nyström

SIDA VID SIDA2018-10-13 09:33

– Verksamheten startade för snart 55 år sedan när vår far Yngve var 23 år. Han tog över en gård på nio hektar åker 1964 och startade med jordgubbar 1966. Jordgubbarna plockades av kvinnor i socknen och då var det inte så vanligt att kvinnor förvärvsarbetade. Efter ett tag ville de ha jobb även på vintern. Det var så morötterna kom in i bilden, säger Karin Andersson och ler.

Med glimten i ögat berättar hon att själv började hon jobba i företaget 1996, då hon var i tjugoårsåldern. Planen var att sortera morötter ett tag för att sedan plugga vidare.

– Men jobbet blev så roligt och varierande. Dagarna går fort och det händer så mycket, så jag blev kvar. 1997 kom vi till ett vägskäl, från att ha levererat endast till en kund, hoppade vi av det tåget och började söka egna vägar. Vi insåg att vi hade efterfrågan och större volymer än vårt packeri mäktade med, förklarar Karin.

1999 byggdes därför det nya kyllagret och när det nya packeriet stod klart 2003 skedde en fördubbling av omsättningen bara på några år tack vare att man kunde engagera fler odlare, bredda sortimentet, ta sig an nya kunder och packa mer. Än idag kallas morotspackeriet, internt, för det "nya packeriet".

– Trots att det är 15 år, flikar Erika in och skrattar.

Det som för ett halvt sekel sedan var en gård på 9 hektar är idag en gård på cirka 950 hektar varav 180 hektar är grönsaks- och rotfruktsodling. Dessutom odlas oljeväxter, baljväxter och spannmål för växelbrukets skull, samt en del skogsbruk ingår i verksamheten. Utöver det har gården ett femtontal odlare knutna till sig. Kunderna består av restaurang- och butiksgrossister samt industrin. Allt tas tillvara, exempelvis blir de morötter som sorteras bort till morotsjuice, fodermorötter eller biogas. All jord återförs till fälten och allt vatten renas för att sedan åter hamna på åkrarna som bevattningsvatten. Utbudet består inte längre bara av jordgubbar och morötter utan innehåller i dag ett sextiotal olika produkter, eller flera hundra om man räknar varumärkesnummer då flera kunder har sin egen förpackning. Den senaste investeringen är ett skaleri där man i framtiden hoppas kunna utveckla sortimentet ytterligare.

Erika, som är tre år yngre än Karin, har en liknande historia att berätta om sin väg in i familjeföretaget.

– Jag jobbade som taxichaufför och tänkte att "jag har världens roligaste jobb", men Karin lockade hit mig. Då tänkte även jag att jag stannar ett tag för att fundera vad jag ska göra senare. Det var för tolv år sedan, säger hon och skrattar.

Även Erika gillar skarpt de omväxlande arbetsdagarna och är idag försäljningschef med personalansvar och Karin är vd. Föräldrarna Yngve och Inga har fortfarande en viktig roll i företaget, inte minst som bollplank för de båda systrarna. Företaget har 45 årsanställda, men under högsäsong arbetar cirka 65 personer vid Ryftes. Sedan årsskiftet har man anställt en driftledare för jordbruket som tar över den 77-årige Yngves arbetsuppgifter.

2007 byggdes växthuset som innehåller det som Erika och Karin lite skämtsamt kallar för "experimentodlingar". Där odlas allt från olika chilisorter till melon och djungelgurka.

– Både mitt barn och Karins barn är, precis som när vi var små, på sätt och vis delaktiga i företaget. De älskar att hänga med på utflykter och det händer att de går till något morotsfält. Varför inte förena nytta med nöje, säger Erika och skrattar.

Just djungelgurkan uppkom tack vare att ett av barnen som ville odla den på försök hemma i köket. Idag odlas runt 150 kilo av den knapriga lilla minigurkan i växthuset och är en del av företagets sortiment.

Även om morötter, i alla möjliga kulörer (en av de senaste sorterna är lila och heter Chantienay), är en stor och viktig del i sortimentet så breddas utbudet ständigt. För flera år sedan testade en odlare i gruppen att odla persiljerot som knappt någon hade hört talas om, men efter ett populärt matprogram på tv exploderade försäljningen. Förra årets testade man för första gången att odla sötpotatis och chiliodlingen har utökats efter att man hittat nya kunder, till exempel, via Instagram.

– Där fick vi kontakt med ett företag i södra Sverige som tillverkar chilisåser och som vi nu har tecknat kontrakt med, säger Karin.

Det var även via sociala medier som fröet såddes till de båda systrarnas hjärteprojekt: solrosodlingen. Alla som vill kan plocka solrosor från ett fält mitt i Fole och swisha en valfri summa som går direkt och oavkortat till Barncancerfonden.

– Det har gått över förväntan. Vi hoppades på 20 000 kronor, men för två veckor sedan var vi uppe i 26 000, säger Erika och samtalet blir plötsligt allvarligt när vi enas om att cancer är något som berör oss alla på ett eller annat sätt.

– Det känns bra att man kan plocka fina blommor och sedan skänka en slant till en god sak, säger Erika och Karin nickar instämmande.

Vi pratar om att få tiden att räcka till både när det gäller jobb och familjeliv. Om hur viktigt det är att ladda batterierna.

– När vi är lediga blir det gärna en tur till havet med barnen, säger Karin och tittar på Erika.

För de gillar inte bara att jobba ihop utan umgås gärna på fritiden. Sida vid sida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!