Det var på 1830-talet som Knut August Almgren smugglade in vad som kan ha varit den första Jacquardvävstolen till Sverige. Han kom senare att starta upp K.A Almgrens sidenväveri på Repslagargatan i Stockholm. Väveriets produktion ökade snabbt och under några decennier var det nordens största arbetsplats för kvinnor. 1974 lades den ner, men 17 år senare väckte Oscar Almgren liv i sin farfars farfars gamla verksamhet.
– Vi har alltid diskuterat i familjen om att återuppliva det. Det låg i vårt blod. Till slut tog jag tag i saken, säger Oscar Almgren.
Idag hittar GT Oscar Almgren i en gammal kalkstensladugård i Vall söder om Visby. Sen åtta år tillbaka driver han tillsammans med makan Tuss Almgren en sidenbutik, väveri och museum på platsen de kallar Sidengården. Trots den höga sommarvärmen är det svalt och skönt i butiken. Kulörta kläder, trådar och tyger hänger från väggar och tak. Här finns nyproducerade kashmir- och sidenkläder blandat med gamla tyger och vävstolar med ett stort historiskt värde.
Mellan 1991 till 2003 drev han det gamla väveriet i Stockholm som ett museum. Han gjorde senare om verksamheten till en stiftelse som än idag är verksam. Passionen för silke och siden lever fortfarande kvar. Idén med Sidengården är att produkterna ska hålla en bra kvalitet som värnar om både människa och miljö, något Oscar Almgren anser att allt för få klädföretag gör idag.
Även om Sidengården står för en liten del av produktionen själva så köps nästan allt in från Indien. Där har de ett avtal med företaget Silk and Craft som värnar om arbetarnas rättigheter. Barnen måste gå i skolan och producenterna ska få rättvist betalt för sitt arbete.
– Det handlar inte om priset för oss, det handlar om kvalitet. Alla vill hela tiden tjäna mera men vi försöker hålla emot. Vi vill sälja produkter som är riktigt bra, säger han.
Framställningen av silkestråden är tämligen unik. Tråden kommer från silkesfjärilens kokonger som larven spinner in sig i innan den blir en fjäril. Kokongerna läggs i varmt vatten så att det skyddande limmet (sericinet) löses upp och silkesfibern frigörs. Ur en kokong kan man få en tråd som är upp till 1,5 kilometer lång. Mycket blir lite. Av ett kilo kokonger blir det cirka hundra gram tyg.
– Siden är ett av världens dyraste tyger, berättar Oscar Almgren.
Kläderna från butiken kommer från mullbärskokonger och vildkokonger. Den förstnämnda odlades på Gotland under mitten på 1800-talet och det är därför det finns mullbärsträd på ön. Oscar Almgren visar upp sin egen mullbärsodling. Han har nyligen köpt in silkesfjärilsägg från England som ligger i en glasback bredvid mullbärsplanteringen. Inom några dagar kommer de förhoppningsvis att kläckas och ska då under en tid framåt leva på mullbärsbladen innan de bildar kokonger som kan användas för egen produktion.
Det är svårt att konkurera med billigare verksamheter, men Oscar Almgren är stolt över Sidengården och ser ljust på framtiden.
– Mitt mål är inte att bli rik på detta. Det är passionen som styr. Jag tror att framtiden är ljus om man är uthållig.