Ölboomen – Bryggeritrenden hetare än någonsin

På tre år har öltillverkningen tredubblats på Gotland. Snausarve i Silte är ett av de nya gårdsbryggerier som satsar, tack vare en bostadsrätt som såldes i Stockholm.

Bakom ladugården planerar Nina Schultes och Kalle Andersson en trädgård med krog och servering sommartid. Än så länge säljs deras öl på andra krogar.

Bakom ladugården planerar Nina Schultes och Kalle Andersson en trädgård med krog och servering sommartid. Än så länge säljs deras öl på andra krogar.

Foto: Henrik Radhe

Silte2019-12-15 11:04

På Gourmet, en av Stockholms då creddigaste krogar, var Nina Schultes pappa Kurt en av landets första krögare att få en stjärna i Guide Michelin. I en miljö fylld av mat och öl växte Nina upp och när hon för sex år sedan träffade sin blivande man Kalle på en oktoberfest hos gemensamma vänner sa det både klick och skål.

– På festen året därpå var jag gravid och vi hade bott ihop i ett halvår, säger Nina Schultes medan den spanska gatuhunden gör allt för att försöka stjäla uppmärksamheten.

Under tiden de väntade Irmas lillasyster Asta tog de steget och sålde lägenheten i Enskede. Det blev en flytt de aldrig har ångrat och som öppnade dörrar till både ett lugnare liv på landet, men också till ett hektiskt liv som småföretagare i ölbranschen.

För två år sedan registrerade de bolaget Snausarve gårdsbryggeri och tack vare pengarna från lägenhetsförsäljningen kunde de investera i ett eget bryggeri, med jästankar i den gamla rödmålade ladugården.

– De här borden är byggda av brädorna från de gamla spiltorna, säger Nina Schultes medan dagens sista solstrålar flödar in genom fönstren och lyser upp de turkosmålade väggarna i pubdelen av ladan.

Sommaren 2018 började de sälja sina första flaskor öl tappade på gården i Silte. De första krogarna i Visby har blivit fler och i dag säljs ölet även på krogar i Stockholm. Sedan i somras finns två sorter också på Systembolagets butiker på Gotland.

– Det är jätteroligt, vi vill att Gotland ska vara vår hemmamarknad, säger Nina Schultes.

Förra året bryggdes 6 000 liter öl vid Snausarve. I år hoppas de komma upp i 10 000 liter av de olika sorter som är i tillverkning. Så ser tillväxttakten ut i hela branschen: Allt fler småbryggerier i landet jäser allt mer öl och mellan 2016 och 2018 har den totala mängden öl från gotländska bryggerier tredubblats.

– Det finns 380 bryggerier i Sverige, det kommer till nya men börjar plana ut lite. De senaste fem åren har varit superduper, summerar Nina Schultes och berättar att det nu finns ett dussin bryggerier bara på ön.

Kalle och Nina vill satsa mer än så. Sporrade av sommarens provsmakningskvällar, som lockade upp till 50 personer, planerar de gårdskrog med restaurang och pub där ölet ska stå i centrum med servering bland kryddland i en nyanlagd trädgård.

– Om ett par tre år skulle jag säga, vi måste investera och bygga om en hel del, säger Nina Schultes och berättar att två egna brunnar sinade och att lösningen till slut blev att få kommunalt vatten till gården.

De har investerat omkring en kvarts miljon för att säkra tillgången på vatten. Att brygga öl ger inte de stora inkomsterna, enligt Nina som förklarar att vissa ölsorter lagras i tankar upp till två år innan de manuellt kan tappas på flaska och säljas.

Mycket av tillverkningen är hantverksmässig, och eftersom Kalle dessutom jobbar inom IT som säkerhetsexpert är det Nina som sköter den dagliga driften. Hon hoppar också in och jobbar extra som kock i storkök på Sudret. Men båda brinner de för ölbryggningen och menar att de kompletterar varandra, också i många uppdrag som domare i ölbryggningstävlingar.

– Det har hänt så himla mycket de senaste sex åren. Vi har varit lyckliga hela tiden, han gasar och jag drar i handbromsen, säger Nina Schultes.

Till mycket har deras liv blivit annorlunda efter flytten till Gotland, men till det bättre.

– Det har varit intensivt sedan start och blir bara bättre. Barnen trivs väldigt bra på förskolan i Hemse. Rusningstrafik i Stockholm är bland det stressigaste som finns och för mig känns det som en stor frihet att få vara här, säger Nina Schultes.

Hon berättar att de känner sig oerhört väl mottagna i socknen, att de ofta har vänner hemma på middagar och att Kalle kommit med i det lokala pärklaget.

– Flyttar man hit och startar verksamhet året runt och har barn bidrar man till socknen på ett helt annat sätt än om att man bara är här en kort del av året. Och jag måste säga att det är väldigt sköna människor här, säger Nina Schultes.

För att bredda verksamheten med ännu fler smakupplevelser experimenterar hon just nu med jäsning av vinäger, och med hjälp av honung från trakten pågår också jäsning av en torrare mjöd, lämplig till efterrätter och olika ostar. Dessutom bryggs det folköl, tillåten att sälja på flaska direkt på gården.

– Det är smakerna som är det viktiga i allt vi håller på med, säger Nina Schultes.

Fakta

Flera nya mikrobryggerier har startat på ön de senaste åren.

Sedan 2016 har också mängden tillverkad öl ökat kraftigt.

2016 bryggdes 7 036 liter öl starkare än 3,5 volymprocent på ön, samt 335 liter folköl.

2017 bryggdes 14 429 liter starköl och 3 866 liter folköl på ön.

2018 bryggdes 18 358 liter starköl och 1 156 liter folköl på ön.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!